Traditie
Traditioneel komt de beste olijfolie uit Griekenland.
Dat de beste olijfolie ter wereld uit Griekenland komt dat weten we natuurlijk al. Op heel veel plaatsen in Griekenland maakt men vaak kleinschalig geweldige olijfolie.
Waar vind je de beste olijfolie van Griekenland?
We spraken Stavros Manolakis en zijn vrouw Georgina uit Episkopi in het departement Rethymnon op het eiland Kreta over hun traditioneel geoogste olijven en de productie van olijfolie en de vele internationale prijzen die ze hebben gewonnen. Een heerlijk, natuurlijk en gezond product en eigenlijk overal in en voor te gebruiken, maar hoe herken je nou een goede olijfolie?
Wat maakt jullie olijfolie de beste van Griekenland en één van de beste ter wereld?
Stavros Manolakis en zijn vrouw Georgina willen alleen zeer hoogwaardige kwaliteit olijfolie produceren afkomstig uit de regio's Episkopi in het westen van Kreta. We werken samen met 800 boeren in deze regio en zij brengen hun olijven naar onze “state of art” olijfpers. De olijven worden geperst onder lage temperaturen en zonder toevoeging van water. Zo krijg je een uitstekende aroma en perfecte smaak van de olijfolie vol met gezonde antioxidanten.
Het is een bewerkelijk proces en vergt maximale inzet en aandacht van iedereen, maar we zijn gedreven door het eindresultaat: een olijfolie welke internationale wedstrijden wint en fans over de hele wereld heeft.
Waar kun je extra vierge olijfolie het beste voor gebruiken?
Hoge kwaliteit extra vierge, ook wel extra virgin, olijfolie kun je het beste gebruiken voor alle recepten. Kretenzers gebruiken jaarlijks 32 liter, de hoogste consumptie ter wereld, en staan wereldwijd bekend om hun lange levens. Hier op Kreta worden de mensen het oudste van Europa. We gebruiken het in salades, bij het koken, met het bakken, gewoon zo direct op brood en zelfs in onze desserts.
Olijfolie is rijk aan antioxidanten en blijft erg constant bij verhitting als met frituren; hoewel mensen vaak denken van niet. Met dezelfde olijfolie kun je zelfs meer dan één keer frituren. Patat absorbeert 40% van de olie als het wordt gefrituurd. Wil je dus 40% gezonde olijfolie consumeren of 40% van een andere soort minder gezonde olie?
Waarom is de zuurgraad zo belangrijk voor de kwaliteit van de olijfolie?
De zuurgraad is de basis graadmeter om de
kwaliteit van de olie te evalueren. Een
olijfolie met een lage zuurgraad (minder dan 0,8%)
betekent dat deze is gemaakt met behulp van gecontroleerde
voorwaarden. Echter is niet de zuurgraad maar de smaak en aroma het
belangrijkste.
Een lage kwaliteit olijfolie kan nog steeds een lage zuurgraad hebben, zelfs minder dan 0,3%. De smaak en de aroma vertellen de waarheid of de olie is gemaakt bij een lage temperatuur of de olijven op dezelfde dag van persing bij de olijfpers zijn gebracht enz. Consumenten moeten dus zoeken naar een olie met een fruitig aroma en een beetje kruidige smaak. Dit is de beste en gezondste olijfolie.
Waarom traditioneel geoogst?
De olijfboomgaarden van Manolakis zijn al van generatie op generatie in dezelfde familie. Door deze lange ervaring en kennis weet Stavros dat je olijven pas gaat plukken bij een bepaalde rijpheid om zo de volle aroma uit de olijf te kunnen persen. Olijven komen van bomen die wel 500 jaar oud zijn. De pluk gaat traditioneel met een hark, juist om te voorkomen dat de olijven beurs kunnen worden, wat weer kan leiden tot een mindere kwaliteit olijfolie. Onze olijven worden met liefde en respect geplukt en bewerkt. Met onze trots en passie maken we daardoor een van de beste olijfolie in de wereld. We zorgen dat traditie ook in de 21st eeuw met de modernste technieken vermengd worden en we heel de wereld kunnen laten genieten van onze olijfolie.
We hebben bewust gekozen voor een botteling in traditionele flessen, maar ook in moderne blikken, waardoor niet alleen de fles er bijzonder aantrekkelijk uitziet, maar ook de houdbaarheid en daarmee de waardevolle ingrediënten maximaal bewaard blijven. Het metaal weerkaatst de warmte en zonlicht en zo kan de olijfolie ook nooit te warm worden. Het is belangrijk dat de temperatuur <28 C is voor de beste olijfolie.
We zijn eeuwenlang bezet geweest door Turken, Egyptenaren, Engelsen, Duitsers, maar wij hebben altijd onze onafhankelijkheid en eigen tradities weten te behouden en die trots en onverzettelijkheid proef je in onze olijfolie.
Yamas.
Andreas van Beek
Gratis
Gratis 250 ml olijfolie Manolakis bij bestellingen boven €60,- en gratis bezorgingGratis 250 ml olijfolie Manolakis
Aanbiedingen
Superdeal olijfolie.
6 x 750 ml olijfolie Manolakis in glas of blik. Perfect om in te bakken, warme en koude gerechten, salades en heerlijk zo op brood.
Getest door de consumentenbond als authentiek, traceerbaar en echt extra vierge. Puur en mild, gezond en heerlijk en zilver gewonnen in Berlijn en Londen 2022!!!
van €95,70 voor €79,95