Recepten

Leer Kretens koken met House of Crete en Mary in Panormos (vlak bij onze olijfgaarden in Episkopi) in villa Rodialos.

Alle ingrediënten zijn lokaal en volg House of Crete voor al deze #recepten of boek een #kookworkshop by Mary in Panormos. 

We starten vandaag met runderschenkel met zure appel.

Runder schenkel met groene/zure appels

Kalfs- of runderschenkel (ca. 1 a 1.5 kg)
8 zure groene appels
1 ui
Olijfolie
Zout en peper
Citroen en citroenschil
Witte wijn of raki/jenever

Snij het vlees in stukjes;

Schil de appels en doe ze in een schaal met wat water en het vocht van een halve citroen;

Hak de ui in stukjes;

Verhit een pan met ongeveer ¾ theekopje olijfolie, peper, gehakte ui en appelschillen.

Roer het zachtjes en doe er de stukjes vlees bij om te roerbakken.
Let op: gebruik hier geen vork voor maar een (houten) roerlepel;

Wanneer het vlees gebakken is en de ui ‘goud’ gekleurd, kan er een klein glas witte wijn of raki doorheen. In plaats van raki kan hier ook jenever voor gebruikt worden;

Dan deksel op de pan en heel zacht laten sudderen. Evt. kan er wat appelwater aan toegevoegd worden uit de schaal met appels;

Na ongeveer een uur sudderen kun je de appels op het vlees leggen, deksel er weer op en nog een half uur sudderen op heel laag vuur. Dan het gas/el. Pit uitdoen,  en even laten rusten;
Vóór het uitserveren citroensap en evt. wat citroenrasp erover;

De schenkel met zure appel is heerlijk te combineren met (biologische) rijst.

 

Kali orexi

#koken #kreta #olijfolie #griekenland #ingredienten



Met Olijfolie Manolakis zijn heerlijke recepten te maken. De Kretenzers gebruiken echt olijfolie in alles zoals salades, gewoon op brood, warm of koud, bakken erin en zelfs in het desert wordt olijfolie gebruikt. Onderstaand wat inspirerende recepten met olijfolie. Laat je fantasie maar gaan en eet smakelijk met Olijfolie Manolakis.

Aardappelpuree met olijfolie

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappelen
  • zout
  • 2 deciliter olijfolie manolakis
  • nootmuskaat

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook ze in een ruime pan met water en zout in 20 minuten gaar. Maak intussen in een andere pan de olijfolie warm. Giet de aardappelen af en stoom ze droog. Stamp de aardappelen fijn. Voeg al roerend de warme olie toe en klop het tot een luchtige puree. Breng het op smaak met zout en nootmuskaat.

Romige aardappelpuree met olijfolie

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • zout
  • 5 eetlepels room
  • 2 eetlepels olijfolie manolakis

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Verhit de room en voeg het al roerend toe aan de puree. Voeg olijfolie manolakis toe aan de puree en breng het op smaak met zout.

Olijfolie ijs

Ingrediënten

  • 75 milliliter olijfolie Manolakis uit Episkop, Kreta
  • 3 eidooiers
  • 200 milliliter room
  • 125 milliliter melk
  • 75 gram suiker
  • 0,5 vanillestokje
  • 15 gram roomboter

Bereidingswijze

Meng de eidooiers samen met 100 milliliter room in een kommetje. Verwarm de melk, het resterende deel room, het opengesneden vanillestokje en de suiker in een steelpan. Voeg, zodra de suiker is opgelost, het eierdooiermengsel erbij en verwarm dit onder constant roeren. Breng het tot net onder het kookpunt. Zeef nu de massa boven een (ijzeren) kom. Maak de olijfolie samen met de roomboter warm en voeg dit toe aan de massa. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast. Draai het 20 minuten in de ijsmachine of zet het 2 uur in een vriezer van -18°C. Meng het vervolgens ieder uur (ongeveer 4 keer) met een garde, zodat de ijskristallen breken. Meng eventueel de laatste keer het ijs met een staafmixer tot een gladde massa en bewaar het daarna in een diepvriesdoos in de vriezer.
Bron: © oilvinegar.com

Brood van grill met knoflook en olijfolie

Ingrediënten

  • 1 dikke snee oud witbrood
  • 1/2 teen knoflook
  • extra vergine olijfolie manolakis
  • grof zeezout
  • vers gemalen peper
  • eventueel versgeschaafde truffel

Bereidingswijze

Grill het brood goudbruin en smeer aan beide kanten in met knoflook. Leg het in een diep bord en schenk er flink wat olijfolie over. Bestrooi met grof zeezout en versgemalen peper. Voor een extra accent kunt u b.v. het brood bestrooien met versgeschaafde zwarte truffel. Wel warm opeten en oppassen voor het knoeien met de olie.

Spaghetti met olijfolie en basilicum

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • zout
  • 5 eetlepels olijfolie manolakis
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels basilicum
  • 4 eetlepels peterselie

Bereidingswijze

Kook de spaghetti in ruim kokend water met zout en 1 eetlepel olijfolie bijna gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook er boven uit. Fruit de knoflook goudbruin. Voeg de knoflook met de rest van de olijfolie, basilicum en peterselie toe aan de spaghetti.

Chocolademousse met olijfolie manolakis

Ingrediënten

  • 300 gram pure chocolade
  • 200 milliliter olijfolie manolakis
  • 500 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Smelt de chocolade au bain marie. Klop ondertussen de slagroom tot je zachte pieken hebt (niet te stijf!). Giet de olijfolie bij de gesmolten chocolade. Giet daarna het chocolademengsel bij de slagroom terwijl je in een snel maar regelmatig tempo klopt. Dit gerecht moet meteen opgedient worden, aangezien olijfolie hard wordt in de koelkast.
Bron: © Masterchef Australie

Paprikasalade met olijfolie

Ingrediënten

  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 uien
  • 3 eetlepels olijfolie manolakis
  • 1 eetlepel pittige mosterd
  • peper
  • zout


 

Bereidingswijze

Paprika en uien in stukjes snijden. Alles in een kom doen met mosterd en olijfolie. Verder op smaak brengen met peper en zout.

Spaghetti met aubergine, tomaten en basilicum

Spaghetti met aubergine, tometen en olijfolie manolakis

Spaghetti met aubergine, tomaten en basilicum

Spaghetti met aubergine, tomaten en basilicum

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 2 aubergines
  • 3 eetlepels olijfolie manolakis
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 eetlepels basilicum
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas


 

Bereidingswijze

Snijd de aubergines in dunne plakjes, bestrooi ze met zout en laat ze in de vergiet 1/2 uur uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes in 10 minuten bruin. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Voeg de tomatenblokjes toe aan de aubergine en laat het geheel 10 minuten stoven op laag vuur. Breng de saus op smaak met zout. Verdeel de spaghetti over 4 diepe borden en schep de saus erop. Bestrooi het gerecht met basilicum en kaas.

Kabeljauwspies in Olijfolie

Ingrediënten

  • 500 gram gefileerde kabeljauw
  • 0,5 kopje olijfolie manolakis
  • 1 ui
  • 4 blaadjes laurier
  • peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 citroen


 

Bereidingswijze

De kabeljauw in stukjes snijden en 4 uur laten marineren in een marinade van, fijngehakte ui, olijfolie, blaadjes laurier, sap van de citroen, paprikapoeder en wat peper uit de molen. De vis aan de spiesen rijgen en per kant 4 minuten laten roosteren op de BBQ.

Knoflookbrood

Knoflookbrood met olijfolie

Ingrediënten

  • VOOR HET BROOD:
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram droge gist
  • 7,5 gram zout
  • eetlepel suiker
  • 300 tot 325 mililiter lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie Manolakis
  • VOOR DE VULLING:
  • 3 bollen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie Manolakis
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 takje rozemarijn, de blaadjes eraf en gehakt


 

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 250 graden C. Bloem in kom doen, kuiltje in bloem maken, gist en suiker in kuiltje doen, zout op de bloem langs de rand strooien, lauw water en de olijfolie in het kuiltje bij de gist en suiker doen en alles door elkaar mengen. 10 tot 15 min. goed kneden tot een soepel deeg. Deeg in kom wegzetten afgedekt met plasticfolie en een uurtje laten rijzen. Knoflook twee minuten blancheren in kokend water en daarna pellen. Zeer grof hakken en in een pannetje in de olie eventjes fruiten, de rest van de ingrediënten erbij doen en eventjes laten pruttelen. In kommetje doen. Het deeg na het rijzen uitrollen tot een lap van ongeveer 20 x 40 cm. Het knoflookmengsel over de lap verdelen. De boven- en onderkant en daarna de linker- en rechterkant naar binnen vouwen. Dit pakket in vier plakken snijden en deze plakken plat op de bakplaat leggen. Bestrooien met bloem en afdekken met theedoek. Nog een uur laten rijzen. Deegstukken besprenkelen met wat olijfolie. Stoom in de oven maken met plantenspuit en de plaat in het midden van de oven schuiven. Na 5 minuten de oven terugzetten naar 180 graden C. Nog 35 minuten bakken.

 

Aardappelsoep

Aardappelsoep met olijfolie

Ingrediënten

  • 2 aardappelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 sneetjes witbrood
  • 5 eetlepels olijfolie manolakis
  • extra olijfolie manolakis
  • 1 liter kippenbouillon van 2 tabletten
  • 5 cherrytomaten
  • 1 eetlepel peterselie


 

Bereidingswijze

Snijd de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de tomaten in plakjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan. Houd iets knoflook apart en fruit de rest tot het bruin kleurt. Schenk de bouillon erbij en voeg de aardappelblokjes al roerend toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes 15 minuten koken. Meng de achtergehouden knoflook met 1 eetlepel olijfolie en breng het op smaak met zout. Bestrijk de sneetjes brood met de knoflookolie en grill ze in een droge grillpan. Meng de tomaten met de resterende olijfolie en breng het op smaak met zout. Pureer de soep en breng het op smaak met zout. Garneer de soep met peterselie en serveer hem met de toast. Druppel voor het serveren iets olijfolie in de soep.

Fondue met olijfolie

Fondue met olijfolie

Ingrediënten

  • olijfolie Manolakis
  • 1 varkenshaas
  • 250 gram tartaar
  • 2 biefstukken
  • 500 gram kipfilet
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sambal
  • zeezout
  • peper
  • paprikapoeder
  • uienpoeder
  • gemberpoeder

 

Bereidingswijze

De kipfilet in blokjes snijden en met ketjap, knoflook, sambal, zeezout, gemberpoeder mengen in een plasic zak. Deze dicht maken en de ingrediënten goed vermengen. De varkenshaas, biefstukken en tartaar in blokjes snijden en kruiden met zout en peper. De olijfolie verhitten in een fonduepan tot er damp vanaf komt. Het vlees bakken in de olie.

Gebakken ei in Olijfolie

gebakken ei met olijfolie manolakis

Ingrediënten

  • 1 ei
  • olijfolie manolakis
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze

Misschien een beetje vreemd, gewoon een gebakken ei, maar je hoort veel mensen dat ze een hekel hebben aan een doorgebakken ei maar ook aan een ei met snot. Vet met een kwastje de koekenpan in met olijfolie. Verhit de pan en breek het ei in de pan. Als het eiwit al flink gestolten is, een eetlepel water toevoegen en even een deksel op de pan doen tot er geen struif meer is.

Runderspiejes

Rundergehakt met olijfolie

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie manolakis
  • 2 theelepels komijn


 

Bereidingswijze

Pel de knoflook en hak ze fijn. Meng het gehakt met de knoflook, komijn en zout. Vorm van het gehakt 8 worstjes en steek ze aan spiesjes. Bestrijk de spiesjes met olijfolie. Verhit een grillpan en rooster de kebab in 15 minuten bruin en gaar. Draai de spiesjes regelmatig om.

Pasta Tonijn met Olijfolie

Pasta Tonijn met Olijfolie

Ingrediënten

  • 200 gram pasta naar keuze
  • snufje zout
  • zwarte peper,grofgemalen
  • tonijn uit blik (80/100 gram)
  • theelepel gedroogde peterselie
  • snufje cayennepeper
  • scheutje olijfolie Manolakis


 

Bereidingswijze

Pasta koken volgens instructie.
Ondertussen tonijn met vork losmaken en alle overige ingrediënten toevoegen.
Goed roeren en als de pasta klaar is het tonijnmengsel met de pasta mengen.

Hazenrugfilets met Olijfolie

Hazenrugfilets met olijfolie

Ingrediënten

  • 2 hazenrugfilets
  • 1 eetlepel olijfolie manolakis
  • 3 eetlepels koude boter
  • zout
  • 75 mililiter wildfond
  • 100 gram veldsla
  • balsamico-azijn
  • extra olijfolie manolakis


 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden C. Snijd de hazenrugfilets in 4 gelijke stukken. Verhit 1 eetlepel boter met olijfolie in een ovenvaste pan en bak de stukken vlees 2 minuten per kant. Bestrooi ze met zout en schenk de wildfond erbij. Zet de pan 3 minuten in het midden van de oven. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Klop de koude boter door het bakvet. Verdeel de sla over 4 borden en besprenkel ze met olijfolie en azijn. Leg het vlees op de sla en schep de saus erover.

 

Pizza - Mozzarella, kaneel en oregano (broodpizza)


Aantal personen: 4
Bereidings tijd: 20 min
Menugang: overige

Ingrediënten

- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie manolais
- 1 volle theelepel kaneel
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 4 takjes verse oregano, fijngehakt
- 1 rond Turks brood (24 cm doorsnede)
- ca. 350 g runder- of lamsvleesreepjes
- 2 bollen mozzarella, uitgelekt en in plakjes
- ca. 350 g schoongemaakte (gebroken) sperziebonen
- 1½-2 potjes milde Mexicaanse tomatensaus van 225 g (tacosaus, Casa Fiesta)


Bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een wok. Bak de uien 2 minuten zachtjes. Voeg de sperziebonen toe en roerbak ca. 7 minuten op matig vuur. Bestrooi de bonen met zout.
2. Voeg de lams- of runderreepjes toe en roerbak op hoog vuur nog ca. 4 minuten tot het vlees gaar is en de boontjes knapperig.
3. Roer kaneel en suiker erdoor en draai het vuur uit. Laat nog even zo staan (de boontjes garen nog wat na).
4. Verwarm de grill voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Snijd het brood in de lengte doormidden, zodat je twee ronde plakken krijgt.
6. Verdeel de tomatensaus over de kruimelkant van de broodplakken. Leg de broodplakken 2 minuten onder de grill met de tomatensauskant boven, zodat ze knapperig worden.
7. Haal ze uit de oven en verdeel vleesreepjes, sperzieboontjes en oregano over de tomatensaus.
8. Verdeel de mozzarella erover en zet de pizza's nog 5 minuten onder de grill tot de mozzarella is gesmolten.

eet smakelijk!
 

 

Sorteer op

Shipment to all in Europe

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Aanbiedingen

Gratis olijfolie bij elke bestelling boven €60,-

Superdeal olijfolie.

6 x 750 ml olijfolie Manolakis in glas of blik. Perfect om in te bakken, warme en koude gerechten, salades en heerlijk zo op brood.

Getest door de consumentenbond als authentiek, traceerbaar en echt extra vierge. Puur en mild, gezond en heerlijk en zilver gewonnen in Berlijn en Londen 2022!!!

van €95,70 voor €79,95

Olijfoloie van Kreta Manolakis

zilveren medaille olijfolie Manolakis in Berlijn

Zilveren medaille gewonnen olijfolie Manolakis Londen

 

© 2014 - 2023 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel