Recepten van A tot Z met olijfolie
Olijfolie Manolakis voor de heerlijkste recepten bereid met onze olijfolie.
Elke dag een verrassend recept, eenvoudig te maken en nog gezond ook.
Kipfilet in olijfolie
Ingrediënten
- 3 kipfilets
- 2 theelepels olijfolie
- 2 theelepels basilicum
- 125 gram taugé
- 2 bosuitjes
- 3 velletjes filodeeg
- ketjap manis
- 2 theelepels bloem
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie en bak de kip rondom in 10 minuten bruin en gaar. Laat ze uitlekken en bestrooi het met basilicum. Snijd de kipfilets in reepjes en meng ze in een kom met de taugé. Snijd de bosuitjes in ringetjes en voeg ze toe aan het kipmengsel. Breng het op smaak met zout. Snijd het filodeeg in 20 langwerpige lapjes. Schep een beetje kipmengsel op de korte kant van het filodeeg en besprenkel het met ketjap. Vouw de zijkanten over de vulling en rol het deeg op. Meng de bloem met een beetje water en druk de rolletjes met het mengsel vast. Verhit de frituurpan en bak de kiprolletjes in porties in 6 minuten krokant en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Garnalen in knoflook en olijfolie
Ingrediënten
- 1 kilo rauwe gepelde roze garnalen
- 12 teentjes knoflook
- olijfolie
- peterselie fijn gehakt
- zeezout naar smaak
Bereidingswijze
Het recept is erg eenvoudig.
Zorg dat de garnalen al ontdooid zijn.
De helft van de knoflook snijdt u fijn en de andere helft doet u in de knoflookpers/keukenmachine.
De peterselie fijn haken of eventueel in de keukenmachine doen.
In een ruime kom doet u de al ontdooide garnalen en giet er olijf olie over heen tot de garnalen onder staan. Hierbij doet u de geperste knoflook en de peterselie.
Ondertussen verhit u een wok met een heel klein beetje olijfolie en zeezout en voegt de gesneden knoflook hierbij toe.
Die laat u fruiten tot zij gelig worden.
Daarna voegt u de garnalen toe en bakt u deze tot zij mooi roze gekleurd zijn.
Serveersuggesties
In de over gebleven olie kunt u stukjes stokbrood bakken. Lekker met rijst/salade of gewoon als bijgerecht.
Aardappelknoflookdipsaus
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 5 of meer teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- 1,25 deciliter olijfolie Manolakis
- sap van 0,5 citroen
- peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook deze zacht. Laat de blokjes uitlekken en pureer ze fijn. Pers de knoflook boven de puree uit, voeg zout toe en meng het met de aardappelpuree. Voeg, terwijl je de aardappels mengt of klopt, de olijfolie geleidelijk toe en vervolgens het citroensap en de peper. Laat goed afkoelen.
Gevulde kipfilet met zongedroogde tomaatjes in olijfolie
Ingrediënten
Bereidingswijze
Snijd de kipfilets overdwars in. Vul de kipfilets met de zongedroogde tomaatjes en vouw ze dicht. Prik ze vast met cocktailprikkers en bestrooi ze met zout. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets in 15 minuten rondom gaar.
Zoete aardappelen uit de oven met olijfolie
Ingrediënten
- 4 zoete aardappelen
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel koriander
- beetje peper
- 1 eetlepel olijfolie
- bakpapier
Bereidingswijze
Was de zoete aardappelen goed. Niet schillen.
Snijd plakken van ca. 1 cm dik af, in de lengte.
Doe de plakken in een pan waarop een deksel past. In die pan heb je de kruiden en de olie al gedaan.
Schud nu de olie en de kruiden en de schijven zoete aardappel goed door elkaar.
Doe een stukje bakpapier in een ovenlade en leg de schijven dicht tegen elkaar in de lade in een laag.
Verwarm de oven op ca. 220 graden celsius. Bak een kant 15 minuten. Draai de schijven om en bak nog eens 10-15 minuten. Erg lekker.
Bron: © vegan with a vengeance: Isa Chandra Moskowitz
Serveersuggesties
Andere kruiden zijn ook te proberen, bijvoorbeeld chilipoeder.
Pasta Tonijn met Olijfolie
Ingrediënten
- 200 gram pasta naar keuze
- snufje zout
- zwarte peper,grofgemalen
- tonijn uit blik (80/100 gram)
- theelepel gedroogde peterselie
- snufje rcayennepeper
- scheutje olijfolie
Bereidingswijze
Pasta koken volgens instructie.
Ondertussen tonijn met vork losmaken en alle overige ingrediënten toevoegen.
Goed roeren en als de pasta klaar is het tonijnmengsel met de pasta mengen.
Lekker met een pitah broodje uit de broodrooster besprenkeld met wat olijfolie Manolakis.
Kruidenolie met olijfolie Manolakis
Ingrediënten
- 2 theelepels geroosterde korianderzaden
- 1 theelepel djinten
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- snufje zeezout
- 5 stuks zwarte peperkorrels
- 1 teentje fijngesneden knoflook
Bereidingswijze
Wrijf alle ingredienten goed fijn in een vijzel en giet de vloeistof over in een schaaltje. Laat het mengsel 1 uur lekker intrekken. Besmeer er stukjes stokbrood mee en grill deze lichtbruin. Lekker bij een BBQ, maar ook een stukje bruinbrood erin dippen is bijzonder lekker.
Hazenrugfilet met Olijfolie Manolakis
Ingrediënten
- 2 hazenrugfilets
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels koude boter
- zout
- 75 mililiter wildfond
- 100 gram veldsla
- balsamico-azijn
- extra olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden C. Snijd de hazenrugfilets in 4 gelijke stukken. Verhit 1 eetlepel boter met olijfolie in een ovenvaste pan en bak de stukken vlees 2 minuten per kant. Bestrooi ze met zout en schenk de wildfond erbij. Zet de pan 3 minuten in het midden van de oven. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Klop de koude boter door het bakvet. Verdeel de sla over 4 borden en besprenkel ze met olijfolie en azijn. Leg het vlees op de sla en schep de saus erover.
Olijfolie melk ijs
Ijs met melk basis is minder vet maar heeft zeker de zuivel smaak, dit in combinatie met de olijfolie geeft een mooie smaak.
Probeer dit eens met de zachte Griekse olijfolie van Manolakis.
Wat heb je nodig.
1 liter melk
310 suiker
1 dl olijfolie
eventueel 30 gram cortina en 2 gram basis 2000
Verwarm de melk tot 90 graden en los de suiker op.
Met de staafmixer meng je de cortina en basis 2000 op voor een mooie luchtige melkijs.
Koel je ijs basis terug in de koelkast of op ijs.
Als dit dan op kamertempratuur is mixen we de olijfolie erdoor.
Het ijs kan nu worden opgedraait in de ijsmachine.
Ferry Nice
Pizzadeeg
Ingrediënten
- 1 zakje gist
- 2 theelepels suiker
- 500 gram bloem
- 4 eetlepels olijfolie Manolakis
- zout
Bereidingswijze
De gist en suiker met 2 deciliter lauw water mengen en 10 minuten laten staan. De bloem met 6 eetlepels lauw water, 4 eetlepels olijfolie en de gistoplossing mengen. Als het is gemengd, het zout toevoegen. Goed kneden! Laat het deeg een uur rijzen onder een vochtige schone theedoek.
Duitse biefstuk met saus van peterselie, augurk en kappertjes
Ingrediënten
- 4 Duitse biefstukken
- 2 eetlepels olijfolie Manolakis
- 1 rode ui, in dunne schijven
- VOOR DE SAUS:
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 5 zoetzure augurkjes
- 1 eetlepel kappertjes
- 3 eetlepels extra virgine olijfolie Manolakis
- zout
- peper
Bereidingswijze
Doe de ingredienten voor de saus in de keukenmachine en maal ze tot een grove tapenade. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur in ca. 2 minuten per kant medium gaar en bruin. Bestrooi ze met de rode ui en serveer met een lepel van de saus.
Bron: © via folder
Gazpacho
Ingrediënten
- 6 rijpe tomaten
- 1/3 komkommer
- 2 plakken witbrood
- 1 knoflook
- 0,25 rode peper
- 1 theelepel komijn
- 0,5 deciliter rode wijnazijn
- 1 deciliter olijfolie Manolakis
- zeezout
Bereidingswijze
Voorbereiding: Snijd de tomaten in kwarten. Haal de korsten van het brood. Verwijder van één tomaat de zaadlijsten, alsmede van de komkommer en de peper. Fileer de vel van deze tomaat en snijd hem samen met de helft van de komkommer brunoise. Leg de plakken brood 5 minuten in een schaal met water en knijp ze vervolgens uit. Bereiding: Doe de rest van de tomaten, komkommer, ¼ peper, brood en knoflook in een blender en mix dit vervolgens tot in dunne puree. Giet nu de olijfolie toe en mix nog gedurende 1 minuut. De olie bindt zich met de puree tot een homogene massa. Voeg nu naar smaak rode wijnazijn, zout en 1 theelepel komijn toe. Roer nog even door en de basis van de gazpacho is klaar. De smaken moeten in balans zijn maar verschilt sterk afhankelijk van de gebruikte tomaten. De koude soep nu in mooie glazen gieten, en bovenop garneren met de brunoise gesneden tomaat en komkommer. Eventueel voor versiering nog een basilicum blaadje toevoegen.
Gerookte Forel in Limoendressing.
Ingrediënten
- 400 gram gerookte forel van goede kwaliteit (niet te zout)
- VOOR DE DRESSING:
- 12 eetlepels olijfolie Manolakis
- 1 theelepel kerrie
- 2 theelepels limoenschil, fijn geraspt
- 5 eetlepels limoensap
- 1 theelepel verse gember, fijn geraspt
- 1 theelepel sesamolie
- zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de olijfolie op lag vuur en roer de kerrie erdoor tot hij is opgelost.
Voeg dan de rest van de ingrediënten voor de dressing toe.
Verwarm alles op laag vuur.
Verdeel de vis in 4 porties en besprenkel die ruim met de warme dressing.
Bron: © jacob
Simit
Ingrediënten
- Voor 24 stuks simit.
- DEEG:
- 750 gram meel
- 0,75 theelepel zout
- 2,25 theelepel bakpoeder
- 60 gram boter
- 170 gram olijfolie
- 6 eetlepel water
- TOPPING:
- 6 eetlepel melk of 1 losgeslagen ei
- sesamzaadjes
Bereidingswijze
Voorbereiding: Verhit de oven tot 200 graden C. Meng meel met het zout en bakpoeder in een kom. In een andere kom meng je de boter, olijfolie, melk, ei en water. Maak een gat in het midden van de droge bestanddelen en schenk de vloeistof erin. Roer samen om een zacht deeg te vormen. Bestuif je handen met meel en verdeel het deeg in ballen ter grootte van een walnoot en rol deze in slangen. Vouw elke slang in twee helften, draai ze om elkaar heen en sluit ze tot een ring. Bereidingswijze: Plaats hen op een licht ingevete of bakplaat. Kwast ze in met de melk of ei, bestrooi met sesamzaad en bak in het midden van de oven voor een half uur of tot ze goudbruin zijn. Koel ze op draadrekken af en sla op in een goed gesloten verpakking. Serveertips: Dien op met thee of koffie, yoghurt, kaas of jam.
Gratis
Gratis 250 ml olijfolie Manolakis bij bestellingen boven €60,- en gratis bezorgingGratis 250 ml olijfolie Manolakis
Aanbiedingen
Superdeal olijfolie.
6 x 750 ml olijfolie Manolakis in glas of blik. Perfect om in te bakken, warme en koude gerechten, salades en heerlijk zo op brood.
Getest door de consumentenbond als authentiek, traceerbaar en echt extra vierge. Puur en mild, gezond en heerlijk en zilver gewonnen in Berlijn en Londen 2022!!!
van €85,70 voor €74,95