olijfolie flink duurder in 2023

Olijfolie duurder door droogte Spanje (2023)

Slecht nieuws voor de liefhebbers van olijfolie, want deze is fors duurder geworden. En als we de Financial Times mogen geloven, zal de prijs van olijfolie in 2023 nog verder stijgen. Het vloeibare goud doet zijn naam dus eer aan! Is het tijd om nog even een fles goede olijfolie op de kop te tikken voordat de prijs nog verder stijgt? Of is het einde van de prijsstijging in zicht?

Aanhoudende droogte in Spanje

Dat ook 2023 een moeilijk jaar zou worden voor de olijfolie, is geen verrassing voor wie de afgelopen tijd het nieuws heeft gevolgd. Iedereen heeft de beelden van opgedroogde rivieren en gebarsten grond gezien. En dat terwijl de zomer nog niet eens begonnen is. De oorzaak? Behalve dat het de afgelopen weken in Spanje abnormaal warm is geweest, heeft het er ook al maanden niet fatsoenlijk geregend. April 2023 gaat dan ook de boeken in als de droogste aprilmaand ooit in het Zuid-Europese land. En daar lijkt ook in mei nog geen einde aan te komen.

Olijfoloie van House of Crete een gezonde en gouden keuze

Droogte zorgt voor een watertekort

Uit veel leidingen in Spanje komt op het moment geen water. Drinkwater wordt met tankwagens naar de dorpen gebracht, waar mensen een jerrycan kunnen vullen voor hun dagelijks gebruik. Een surrealistisch beeld voor een Europees land. En het levert ook grote problemen op voor bedrijven en boeren, die water nodig hebben voor hun bedrijfsvoering.

Niet genoeg water voor de landbouw

Nu het water op rantsoen is, komen boeren in de knel omdat ze hun gewassen niet mogen beregenen. Zelfs een sterke boom als de olijfboom, die gewend is om in barre omstandigheden te overleven, heeft hier last van. Een tekort aan water tast zowel de opbrengst als de kwaliteit van de olijf aan. Hierdoor zal er ook minder olijfolie zijn en de schaarste zal de prijs nog verder opdrijven.

Prijs olijfolie met 60% gestegen

Omdat Spanje meer dan de helft van alle olijfolie ter wereld produceert, heeft dit net als de slechte oogst van 2022 zijn weerslag op de prijs. Deze ligt maar liefst 60% hoger dan juni vorig jaar. En het einde is nog niet in zicht.

Is het erg dat olijfolie duurder wordt?

Olijfolie wordt dus wederom duurder en dat is vervelend voor ons liefhebbers. Maar niet iedereen is in mineur. David Granieri – voorzitter van de National Union of Olive Producers – ziet de prijsstijging als iets positiefs. Hij verwacht dat de race naar de bodem van de afgelopen jaren hiermee eindelijk over is. Zo kunnen olijfolieproducenten in de nabije toekomst hopelijk weer een eerlijke prijs voor hun olijfolie krijgen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Wat onze klanten zeggen!

Klanten beoordelen House of Crete met een 9.6

                        

Aanbieding

Olijfolie van House of Crete is in Athene bekroond met goud

Superdeal

6 halen 5 betalen 750 ml goud bekroonde olijfolie Manolakis.

van €107,70 voor 89,95 inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

olijfolie van House of Crete 6 halen slechts 5 betalen inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

© 2014 - 2024 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel