Sorteer op

Nieuwsberichten

Ook de vooruitzichten voor de olijfolieprijs in 2024 zien er niet gunstig uit. Nog steeds is er een grote vraag en een stuk minder aanbod uit Spanje en Italie. De schaarste zal daarom in 2024 een opwaartse druk hebben op de prijzen van olijfolie en helaas gaan ook wij daar niet aan ontkomen. In ieder geval garanderen we nog onze olijfolie prijs tot 31 december 2023 en zal per januari de meeste blikken en glas met €1,- verhoogd worden en ook onze 5 liter blikken en aanbiedingen van 6 stusk glas en blik gaan omhoog. Sla nog snel je slag voor het einde van het jaar.

Olijfolie prijs stijgt ook verder in 2024


Bakken in extra vierge olijfolie! Gezond of ongezond?

 • juli 12, 2023

 

 

Over bakken in extra vierge olijfolie gaan de meest wilde verhalen rond, van ‘de meest gezonde olie om mee te bakken’ tot ‘zeer schadelijk voor de gezondheid’. Welke bewering klopt? Alles Over Olijven wendde zich voor het antwoord tot de wetenschap en ontdekte dat je veilig in extra vierge olijfolie kunt bakken. In dit artikel lees je hoe dat zit!

Waarom zou je niet met extra vierge olijfolie mogen bakken?

Je hoort en leest regelmatig dat bakken in extra vierge olijfolie zeer slecht voor de gezondheid zou zijn. Bij het verhitten van deze olie zouden namelijk kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Maar klopt dit ook?

Verhitting maakt olie instabiel

Wanneer je olie verhit, vinden er chemische en fysieke veranderingen plaats in de olie. Elke soort olie heeft namelijk een bepaalde weerstand tegen verhitten. En wanneer je hier overheen gaat en hem te ver of te lang verhit, verliest de olie zijn stabiliteit. Binnen de scheikunde wordt dat oxideren genoemd.

Het resultaat is dat de olie als het ware ‘uit elkaar valt’ in verschillende bestanddelen. Hierbij ontstaan ook schadelijke bijproducten, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen oftewel PAK’s. Deze zijn in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Bak daarom alleen in een olijfolie die stabiel blijft bij verhitting.

Laag rookpunt

De stabiliteit van een olie bepaalt dus of je er veilig in kunt bakken. En ondanks dat het wetenschappelijke bewijs hiervoor niet sterk was, werd jarenlang aangenomen dat het rookpunt een goede indicator was om de stabiliteit en veiligheid van een olie te beoordelen.

Wanneer we dan het rookpunt van de meest populaire bakolies bekijken, springt meteen het rookpunt van extra vierge olijfolie (supermarktkwaliteit) in het oog. Deze ligt tussen de 160-190°C. En omdat de temperatuur waarop we in de pan bakken tussen de 160-180°C ligt, is het dus niet vreemd dat bakken in extra vierge olijfolie vroeger werd afgeraden. Inmiddels weten we – dankzij een Australisch onderzoek uit 2018 – dat de theorie over het rookpunt niet klopt.

Rookpunten van de meest gebruikte bakolies:

 • Geraffineerde olijfolie (199 – 243 °C)
 • Vierge olijfolie (210 °C)
 • Extra vierge olijfolie supermarktkwaliteit (160 – 190 °C)
 • Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit (207 °C)
 • Koolzaadolie (240 °C)
 • Zonnebloemolie (227 °C)

Australisch onderzoek ontkracht theorie rookpunt

In 2018 publiceerden Australische onderzoekers een onderzoek met de titel: Evaluation of Chemical and Physical Changes in Different Commercial Oils during Heating. Hierin werd de stelling, dat het rookpunt een betrouwbare indicator is voor de stabiliteit en de veiligheid van een bakolie, definitief ontkracht.

De opzet van het Australische onderzoek

Tijdens het onderzoek werden de chemische en fysieke veranderingen van verschillende soorten olie tijdens verhitting vastgelegd. In een ruim opgezet onderzoek, uitgevoerd in een ISO17025 geaccrediteerd laboratorium, werden de volgende soorten bakolie getest:

 • Extra vierge olijfolie*
 • Vierge olijfolie*
 • Geraffineerde olijfolie*
 • Druivenpitolie
 • Rijstzemelen
 • Kokosnootolie
 • Koolzaadolie
 • Avocado-olie
 • Pindaolie
 • Zonnebloemolie.

*Voor de drie soorten olijfolie werd gewone supermarkt olijfolie gebruikt.

Uitvoering van het onderzoek

Per olie werden er twee testen uitgevoerd. Bij de eerste test werd de olie 6 uur lang verhit op 180°C en bij de tweede test werd de olie stapsgewijs opgewarmd van 25 tot 240°C.

De gebruikte temperaturen en de testduur waren in dit onderzoek dus veel hoger en langer dan bij normaal gebruik in de keuken. Roerbakken doe je namelijk op 120°C, bakken op 160-180°C en braden in de oven gebeurt meestal op 200°C.

Tijdens het experiment werden de chemische en fysische veranderingen in de olie op verschillende tijdstippen gemeten. Dit leverde een schat aan data op over wat er nu werkelijk gebeurd wanneer olie wordt verhit. Onder andere het rookpunt, de oxidatieve stabiliteit, polaire verbindingen, vetzuurprofielen, vrije vetzuren en UV-coëfficiënten werden op verschillende tijdstippen gemeten en vastgelegd.

Verrassende testresultaten

Toen de testresultaten van de verschillende soorten bakolie met elkaar werden vergeleken, leverde dit enkele verrassende resultaten op. De metingen toonden aan dat – in tegenstelling tot wat altijd werd aangenomen – in extra vierge olijfolie de minste PAK’s en oxidatieve bijproducten ontstaan bij verhitting. Met andere woorden: extra vierge olijfolie is de meeste stabiele en veilige olie om in te bakken!

Een ander testresultaat dat in het oog sprong is dat juist in koolzaadolie – een olie die vaak wordt aangeraden om mee te bakken vanwege zijn hoge rookpunt – juist heel veel van deze schadelijke stoffen ontstaan bij verhitting.

Extra vierge olijfolie beste en veiligste olie voor bakken

De verklaring voor deze op het eerste gezicht verrassende uitkomst ligt in het vetzuurprofiel van extra vierge olijfolie en het natuurlijke gehalte van antioxidanten dat deze olie bevat. Dit zorgt ervoor dat olijfolie stabiel blijft wanneer hij wordt verhit. Dit in tegenstelling tot olie die veel meervoudig onverzadigde vetten bevat, zoals koolzaadolie. Deze worden namelijk veel makkelijker afgebroken, waardoor een olie snel instabiel wordt en dus onveilig om in te bakken.

Eindconclusie: bakken in extra vierge olijfolie is hartstikke veilig

Het Australische onderzoek heeft aangetoond dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om te verhitten. En dat niet het rookpunt, maar de oxidatieve stabiliteit, de secundaire producten van oxidatie en het aantal meervoudig onverzadigde vetten een goede voorspeller van de prestatie van een olie bij verhitting zijn.

Wat de wetenschap betreft kun je dus veilig in extra vierge olijfolie bakken. Dat betekent niet dat je ook verplicht bent om dit te doen. Ook gewone olijfolie bevat namelijk gezonde vetten, is ook geschikt om in te bakken, maar is wel een stuk goedkoper.

Een belangrijk aandachtspunt bij het bakken in olijfolie is dat je dit in heldere, gefilterde olijfolie doet. Eventueel aanwezig residu kan namelijk verbranden, waardoor de olie


Olijfolie veel duurder door droogte Spanje (2023)

 • mei 10, 2023

 

 

Slecht nieuws voor de liefhebbers van olijfolie, want deze is fors duurder geworden. En als we de Financial Times mogen geloven, zal de prijs van olijfolie in 2023 nog verder stijgen. Het vloeibare goud doet zijn naam dus eer aan! Is het tijd om nog even een fles goede olijfolie op de kop te tikken voordat de prijs nog verder stijgt? Of is het einde van de prijsstijging in zicht?

Aanhoudende droogte in Spanje

Dat ook 2023 een moeilijk jaar zou worden voor de olijfolie, is geen verrassing voor wie de afgelopen tijd het nieuws heeft gevolgd. Iedereen heeft de beelden van opgedroogde rivieren en gebarsten grond gezien. En dat terwijl de zomer nog niet eens begonnen is. De oorzaak? Behalve dat het de afgelopen weken in Spanje abnormaal warm is geweest, heeft het er ook al maanden niet fatsoenlijk geregend. April 2023 gaat dan ook de boeken in als de droogste aprilmaand ooit in het Zuid-Europese land. En daar lijkt ook in mei nog geen einde aan te komen.

Droogte zorgt voor een watertekort

Uit veel leidingen in Spanje komt op het moment geen water. Drinkwater wordt met tankwagens naar de dorpen gebracht, waar mensen een jerrycan kunnen vullen voor hun dagelijks gebruik. Een surrealistisch beeld voor een Europees land. En het levert ook grote problemen op voor bedrijven en boeren, die water nodig hebben voor hun bedrijfsvoering.

Niet genoeg water voor de landbouw

Nu het water op rantsoen is, komen boeren in de knel omdat ze hun gewassen niet mogen beregenen. Zelfs een sterke boom als de olijfboom, die gewend is om in barre omstandigheden te overleven, heeft hier last van. Een tekort aan water tast zowel de opbrengst als de kwaliteit van de olijf aan. Hierdoor zal er ook minder olijfolie zijn en de schaarste zal de prijs nog verder opdrijven.

Prijs olijfolie met 60% gestegen

Omdat Spanje meer dan de helft van alle olijfolie ter wereld produceert, heeft dit net als de slechte oogst van 2022 zijn weerslag op de prijs. Deze ligt maar liefst 60% hoger dan juni vorig jaar. En het einde is nog niet in zicht.

Is het erg dat olijfolie duurder wordt?

Olijfolie wordt dus wederom duurder en dat is vervelend voor ons liefhebbers. Maar niet iedereen is in mineur. David Granieri – voorzitter van de National Union of Olive Producers – ziet de prijsstijging als iets positiefs. Hij verwacht dat de race naar de bodem van de afgelopen jaren hiermee eindelijk over is. Zo kunnen olijfolieproducenten in de nabije toekomst hopelijk weer een eerlijke prijs voor hun olijfolie krijgen.


 


 

De lente komt er weer aan en gaan we weer volop van start met markten door het hele land. Natuurlijk staan we altijd op zaterdag vast op IJburg in Amsterdam. Kijk hier voor onze volledige agenda voor het komende jaar.

Agenda markten House of Crete

Aanstaande zaterdag 18 maart wordt een bijzondere zaterdag, want dan sta ik eerst op IJburg tot 16.00 en 's avonds sta ik op een hele bijzondere bazaar met al het moois van Kreta op een Kretens feest in Amsterdam bij

De Koning Party & Events

Isolatorweg 29, 1014 AS Amsterdam

met een fantastisch optreden van Antonis Martsakis. Traditionele Kretenzische muziek, dans eten en alles wat Kreta zo leuk maakt. Je kunt via deze link kaarten bestellen. Kom alvast in Kretense sferen op deze mooie avond van 20.00 tot 03.00 uur

 


2023 is alweer 2,5 maand verder en wij van House of Crete zijn klaar met de planning voor de markten dit jaar. Blijf ons volgen op de pagina Agenda Markten waar je ons kan vinden.  In ieder geval staan we vast elke zaterdag op IJburg in Amsterdam, staan we de 1e van elke maand op de Westergasfabriek in Amsterdam op de Sunday Market. Natuurlijk staan we dit jaar ook weer in Den Haag, Rotterdam, Diessen, Haarlem, Eersel, Doorn, Houten, Heenvliet etc.

Happy New Year van House of Crete


We hebben weer een fantastische aanbieding van 750 ml olijfolie Manolakis en 250 ml Balsamico van 22,90 voor 21,-

Bak met onze olijfolie, blus je gerecht af met onze Balsamico en je vlees is heerlijk gemarineerd en je hebt gelijk een heerlijke jus. Kretenzer krijg je het niet.

We hebben veel respons gekregen op onze actie "Gratis Olijfolie ter waarde van €7,95". dus we houden het nieuwe jaar goed met onze actie Gratis Olijfolie ter waarde van €7,95 bij elke bestelling vanaf €60,- en gratis verzenden.

 


Van 29 maart tot 4 april zijn we op Kreta en gaan we weer op zoek naar prachtige producten en ook een nieuwe kaasboer. Helaas door de energie crisis kon onze kaasboer het niet meer bolwerken. Ons aardewerk is ook weer binnen en weer te bestellen. Wacht niet te lang want het gaat weer erg hard

Leer Kretens koken met House of Crete en Mary in Panormos (vlak bij onze olijfgaarden in Episkopi) in villa Rodialos. Alle ingrediënten zijn lokaal en volg House of Crete voor al deze #recepten of boek een #kookworkshop by Mary in Panormos.

Kretens koken met House of Crete

We starten vandaag met runderschenkel met zure appel.

Runder schenkel met groene/zure appels

Kalfs- of runderschenkel (ca. 1 a 1.5 kg)

8 zure groene appels

1 ui

Olijfolie (Manolakis)

Zout en peper

Citroen en citroenschil

Witte wijn of raki/jenever (Pentozali wit of Vidiano)

Snij het vlees in stukjes;

Schil de appels en doe ze in een schaal met wat water en het vocht van een halve citroen;

Hak de ui in stukjes;

Verhit een pan met ongeveer ¾ theekopje olijfolie, peper, gehakte ui en appelschillen.

Roer het zachtjes en doe er de stukjes vlees bij om te roerbakken.

Let op: gebruik hier geen vork voor maar een (houten) roerlepel;

Wanneer het vlees gebakken is en de ui ‘goud’ gekleurd, kan er een klein glas witte wijn of raki doorheen. In plaats van raki kan hier ook jenever voor gebruikt worden;

Dan deksel op de pan en heel zacht laten sudderen. Evt. kan er wat appelwater aan toegevoegd worden uit de schaal met appels;

Na ongeveer een uur sudderen kun je de appels op het vlees leggen, deksel er weer op en nog een half uur sudderen op heel laag vuur. Dan het gas/el. Pit uitdoen, en even laten rusten;

Vóór het uitserveren citroensap en evt. wat citroenrasp erover;

De schenkel met zure appel is heerlijk te combineren met (biologische) rijst.

Kali Orexi

Andreas en Gideon

 

Kali Chronia

Happy New Year

Wij van House of Crete wensen iedereen een fantastisch 2023!!! We zijn alweer druk bezig met de planning voor de markten in 2023. Het worden er heel wat. Op het programma staan Rotterdam Utrecht Den Haag Eersel Haarlem Diessen en nog veel meer plaatsen. In ieder geval staan we elke zaterdag vast op IJburg op het Joris Yvensplein.

Om het nieuwe jaar goed te beginnen en jullie feedback starten we weer met onze gratis olijfolie aktie. Bij elke bestelling vanaf €60 euro krijg je gratis een blik olijfolie van 250 ml ter waarde van €7,95 en ook nog eens gratis verzending.


 

Langzaam maar zeker komt het normale leven weer op gang en gaan Gideon en mijzelf voor het eerst in 1,5 jaar naar Kreta op 16 mei. We gaan weer op zoek naar bijzondere producten. We willen met name onze kaas assortiment verder uitbreiden en we gaan iets doen met het adopteren van een olijfboom in onze olijfgaarden. We kijken ernaar uit om onze kleine familie bedrijfjes weer te bezoeken en van hun gastvrijheid te genieten.  Helaas gaan de olijfolie prijzen razendsnel omhoog door de slechte oogst in Spanje. Daar wij ook de BTW verhoging nooit hebben doorgevoerd wordt dit helaas een noodzakelijke prijsverhoging van €1,- per fles/blik en €5,- voor een 5 liter blik. Deze nieuwe prijzen gaan in als we weer terug zijn uit Kreta. Profiteer dus nu nog van de oude prijzen.

Wij zijn op Kreta van 16 mei t/m 22 mei en zullen alle bestellingen na 22 mei verzenden.

De smaaksensatie van 2020 met 10 chocolade bonbons melk en gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml in geschenkverpakking €14,95 De smaaksensatie van 2020 met 10 handgemaakte chocolade bonbons  puur en gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml  €14,95 De smaaksensatie van 2020 met 10 chocolade bonbons melk en puur gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml in geschenkverpakking €14,95

Giftset met 250 ml olijfolie Manolakis, 250 ml Balsamico en pot olijven Manolakis van 285 gr. Feestelijk verpakt €17,95 Giftset met 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml Balsamico.  Feestelijk verpakt voor een fantastich kerstfeest €21,95 Giftset met 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml wilde tijmhoning en 300 gr Graviera schapenkaas. Feestelijk verpakt €27,95

Giftset wijn met 750 ml Liatiko rood, 750 ml Vidiano wit en 750 ml olijfolie Manolakis. €38,95 Giftset 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml tijmhoning en handgemaakt olijfkannetje. €29,95 Giftset wijn met 750 ml Liatiko rood, 750 ml Vidiano wit en 750 ml Mikro Mikraki rose.€39,95

Voor nog meer giftset inspiratie kijk je op onze site. Giftsets zijn ook zelf samen te stellen. Voeg je artikelen toe, vermeld in je opmerkingen giftset en wij maken er een feestelijke verpakking van.

We hopen dat iedereen een fantatstische zomer tegemoet gaat en we weer veilig en gezond 2021 alle Corona ellende achter ons kunnen laten . Met het vooruitzicht van een vaccin voor iedereen kijken we er ook weer naar uit dat onze markten vanaf  medio juni 2021 weer normaal kunnen draaien en we weer vakantie plannen kunnen maken. Wil je alvast inspiratie opdoen voor een onvergetelijke vakantie op Kreta, kijk dan eens bij onze partner Local Touch Travel. Ontdek Kreta op je eigen samengestelde reis. Logeren op een olijboerderij, een avontuurlijke cultuurtocht of gewoon een strandvakantie. Local Touch Travel maakt het waar.


 

Kali Orexi

Andreas en Gideon

House of Crete


                                        © 2014 - 2021 House of Crete | typfouten en prijswijzigingen voorbehouden
De liefde is toch het allermooiste wat er bestaat en hoe leuk is het dan om jouw Valentijn te verrassen met een Valentijnscadeau van House of Crete.

Romantisch samen met een heerlijke fles Pentozali witte wijn, honingchocolade gemaakt van onze wilde tijmhoning en tijmhoning. Waan je even op Kreta met je Valentijn en geniet van al het lekkers in ons Valentijnspakket.

Valentijnspakket met 1 fles Pentozali droge witte wijn, 10 stuks honingchocolade bonbons en potje wilde tijmhoning 100 ml van €27,95 voor €24,95

De smaaksensatie van 2020 met 10 chocolade bonbons melk en gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml in geschenkverpakking €14,95 De smaaksensatie van 2020 met 10 handgemaakte chocolade bonbons  puur en gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml  €14,95 De smaaksensatie van 2020 met 10 chocolade bonbons melk en puur gevuld met onze wilde tijmhoning en 1 potje wilde tijmhoning 100 ml in geschenkverpakking €14,95

Giftset met 250 ml olijfolie Manolakis, 250 ml Balsamico en pot olijven Manolakis van 285 gr. Feestelijk verpakt €17,95 Giftset met 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml Balsamico.  Feestelijk verpakt voor een fantastich kerstfeest €21,95 Giftset met 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml wilde tijmhoning en 300 gr Graviera schapenkaas. Feestelijk verpakt €27,95

Giftset wijn met 750 ml Liatiko rood, 750 ml Vidiano wit en 750 ml olijfolie Manolakis. €38,95 Giftset 500 ml olijfolie Manolakis, 250 ml tijmhoning en handgemaakt olijfkannetje. €29,95 Giftset wijn met 750 ml Liatiko rood, 750 ml Vidiano wit en 750 ml Mikro Mikraki rose.€39,95

Voor nog meer giftset inspiratie kijk je op onze site. Giftsets zijn ook zelf samen te stellen. Voeg je artikelen toe, vermeld in je opmerkingen giftset en wij maken er een feestelijke verpakking van.

We hopen dat iedereen een fantatstisch Valentijnsdag heeft en dat we veilig en gezond 2021 in gaan. Met het vooruitzicht van een vaccin kijken we ook weer uit dat onze markten vanaf het voorjaar 2021 weer normaal kunnen draaien en we weer vakantie plannen kunnen maken. Wil je alvast inspiratie opdoen voor een onvergetelijke vakantie in Griekenland, kijk dan eens bij onze partner Local Touch Travel. Ontdek Griekenland op je eigen samengestelde reis. Logeren op een olijboerderij, een avontuurlijke cultuurtocht of gewoon een strandvakantie. Local Touch Travel maakt het waar.


Happy Valentijn

Andreas en Gideon

House of CreteLet op: In verband met Corona en de enorme drukte tijdens de feestdagen, kan het zijn dat de bestelling langer onderweg is dan normaal. Houdt u rekening met 3 werkdagen extra. House of Crete garandeert wel dat alle kerstpakketten besteld altijd uitgeleverd worden voor 24 december met onze eigen besteldienst.


De mooiste kerstpakketten staan weer klaar voor een onvergetelijke kerst. Een feest om te geven en te krijgen. Het mooiste kerstfeest vier je met een kerstpakket van House of Crete.


Voor de leukste op maat gemaakte reizen naar Griekenland en de Griekse eilanden boek je bij Local Touch Travel. Juist de persoonlijke aanpak en op maat gesneden reis maakt dat je vakantie onvergetelijk wordt. Logeren op een olijfboerderij, cultuur opsnuiven of gewoon heerlijk lui aan het strand, alles kan met de persoonlijke en op maat gemaakte reizen van Local Touch Travel.

Uw touroperators Debbie en Stephanie staan u met raad en daad bij en door hun persoonlijke aanpak ontdek je het echte Griekenland. Kijk maar eens snel op Local Touch Travel

Local Touch Travel

 


 

 


Wilde honing uit de Psiloritus op Kreta

Vol trots kunnen we zeggen dat onze wilde tijm honing van Manolis de 2e plaats heeft gehaald in een competitie met 22 andere landen en producenten rond de Middellandse zee. Bravo. Natuurlijk alleen bij House of Crete te verkrijgen.

Pure wilde tijm honing uit Koumi op Kreta. Puur, wild en overheerlijk in de yoghurt, vla, ijs en heerlijk in de thee.

Το Κρητικό θυμαρίσιο μέλι " Τζανής " , με παραγωγό τον Μανώλη Α. Τζανιδάκη κατέκτησε την 2η θέση αποκτώντας το ασημένιο βραβείο ποιότητας στα μεσογειακά βραβεία Mediterranean Taste Awards 2020 - ΜΤΑ2020, ανάμεσα σε συμμετοχές και των 22 χωρών της Μεσογείου.

————

The Cretan thyme honey "Tzanis", produced by Manolis A. Tzanidakis won 2nd place, winning the silver quality award at the Mediterranean Taste Awards 2020 - MTA2020, among entries from all 22 Mediterranean countries.

#tzanis_cretan_beez #cretehoney #cretanproducts #rethymno #manolistzanidakis

 


House of Crete komt met zijn wijnproeverij naar je toe dit jaar op locatie.

Wil je eens een uniek evenement, boek dan de wijnproeverij van House of Crete. Proef en beleef het echte Kreta in privésfeer. Krijg een inkijk in hoe onze wijnen worden gemaakt, waarom onze olijfolie zo zacht en puur is. Ontdek de mooiste plekjes op Kreta. Onze wijnproeverij start vanaf 6 personen en duurt ongeveer 2,5 uur.

Wij serveren onze 5 verschillende wijnen:

 • Pentozali wit (Kretenzer dans) frisse witte zomer wijn, vol van smaak, fris en fruitig
 • Pentozali medium rose. Een volle Rosé verkregen door een fermentatie van 8 uur.
 • Mikro Mikraki (Kretenzer dans) Rosé, een lichte rose door slechts een fermentatie van 30 minuten van de Liatiko druif een frisse verrassing op een zomerse dag.
 • Vidiano een volle witte wijn. Een volle frisse smaak verkregen door een langere fermentatie van de Vidiano druif. Laat de wijn circuleren in het glas. Aroma's die doen denken aan perzik, abrikoos, meloenhoning en kruiden
 • Liatiko een droom van een volle rode wijn. Puur genieten door een fermentatie van 20 dagen van deze eeuwenoude druivenras.
 • Graviera schapenkaas
 • Wilde tijmhoning
 • Stokbrood met olijfolie
 • Olijven
 • Graviera schapenkaas
 • Het verhaal achter onze producten en de historie van Kreta

Beleef dit unieke evenement met je beste vrienden, iets te vieren of gewoon omdat je een Kreta fan ben. Dit evenement duurt ongeveer 2,5 a 3 uur. Daarna is natuurlijk de gelegenheid om onze producten direct te kopen en mee te nemen.

Onze wijnproeverij is te bestellen vanaf 6 personen.

De prijs is €25,- per persoon en €50,- per evenement.

Bij 6 personen is dat 6 x €25,- + €50,- +€25,- reiskosten

Bij 12 personen is dat 12 x €25,- +€50,- + €25,- reiskosten

Maak je reservering in de webshop en we nemen contact op om je evenement definitief te bevestigen met datum en totaal prijs


House of Crete komt weer langzaam op gang op kleine weekmarkten. Doordat alle evenementen zijn geannuleerd tot 1 september staan we vast op de zaterdag weekmarkt @reuring op IJburg in Amsterdam Yoris Yvensplein en op dinsdag in Zandvoort Noord op het Flemingplein.

Yamas en misschien tot ziens op een van de weekmarktenWij van House of Crete hopen dat iedereen veilig en gezond deze vreselijke crisis doorkomen. Helaas ontkomen wij ook niet aan alle opgelegde regels, waardoor we zeker tot 1 september niet meer op evenementen staan. Gelukkig onstaan er kleine initiatieven en zo staan we wel elke zaterdag in Amsterdam op IJburg op het Joris Yvensplein en sinds kort elke dinsdag in Zandvoort op het winkelplein in de Celsiusstraat. Natuurlijk gaat onze webshop 24/7 door en stoppen we niet met de mooiste producten van Kreta naar Nederland te halen.

Vol trots introduceren wij onze nieuwe wijnen van Kreta van het wijnhuis Kourkoulou.

Diep in de Amari vallei aan de rand van de Patsos kloof (sint antonius kloof) ligt op een zacht glooiende helling ons wijnhuis Kourkoulou. Eeuwenoude druiven rassen zoals Liatiko en Vidiano worden hier nog geplukt. De Liatiko en Vidiano wijn is een lokale wijn en alleen bekend bij de Kretenzers. Wij van House of Crete hebben het exclusieve recht om deze wijn in Nederland en Belgie te verkopen.

Proef onze frisse Pentozali (oude kretenze dans) met slechts een fermentatie van 30 minuten , fris en fruitig en waan jezelf op ons mooie Kreta kijkend over de azuur blauwe Middelandse zee.

Laat je betoveren door onze Vidiano. Een droge witte wijn rijk aan aroma's van perzik, abrikoos, meloenhoning en kruiden. Aphrodite zelf heft het glas op deze bijzonder wijn.

Kies de Liatiko. Een vol ronde robuuste rode wijn. Een rode wijn voor de echte wijnliefhebber voor een bijzondere gelegenheid. Zelfs Zeus daalt van de Olympus af om de passie en trots van Kreta te proeven.

Bekijk ons filmpje op youtube om wat meer achtergrond informatie te krijgen

Vanaf vrijdag 22-5-2020 zijn onze wijnen te bestellen in de webshop, maar als vaste klant hebben we een voorinschrijving en kun je vanaf vandaag onze wijnen bestellen. Bij elke bestelling van 2 flesen wijn krijg je als vaste klant 250 ml olijfolie Manolakis ter waarde van €6,95 gratis erbij en bestel je 5 flessen wijn krijg je een blik olijfolie Manolakis 750 ml ter waarde van €11,95 gratis erbij. Deze aktie loopt tot vrijdag 22-05-2020!

We hopen dat iedereen ook weer geniet van dit mooie product van Kreta.

Yamas

Andreas en Gideon


 

     


Nu ook makkelijk achteraf betalen met Klarna. Hoe makkelijk is dat. Uw besteld en pas later ontvangt u uw factuur. Bij House of Crete maken we het u altijd makkelijk met de beste betaalmethoden.

 

 

House of Crete bij Loes in Papendrecht

   

House of Crete komt naar je toe met al het moois van Kreta

Volg ons op de voet en vind hier alle data en markten waar we staan en kom gezellig langs en proef de trots en passie van Kreta.
 

 


Kali Xronia,

House of Crete staat ook dit jaar weer op heel veel markten in Nederland. Blijf onze lijst volgen want elke keer zal deze geupdated worden.

 


 

 


 

Lancering House of Crete.

   

 

Met gepaste trots kondigen we ons nieuwe bedrijf aan House of Crete.

schaapje uit kreta bij house of creteHouse of Crete brengt de trots en passie van Kreta naar Nederland. Jullie zijn al bekend met onze premium olijfolie Manolakis. Nu ook ecologisch aardewerk,  balsamico, zeezout van de Libische zee honing,Graviera schapenkaas en duurzaam olijfhouten broodplanken.

House of Crete voor puur natuur, handmade,  en duurzame producten.

House of Crete

Olijfolie Manolakis.

schaapje uit kreta bij house of cretePuur natuur en een premium extra vierge olijfolie uit Rethymnon. Gemaakt van de Koroneiki olijven en een kwaliteit die al 100-en jaren door de familie Manolakis wordt bewaakt, proef je de trots en passie van Kreta. De mildste olijfolie ter wereld die gebruik je om in te bakken, warme en koude gerechten, salades, zo op brood en ja zelfs voor op je huid. Onze olijfolie Manolakis is door de consumentenbond getest in 2016 als authenthiek, traceerbaar en echt extra vierge. Olijfolie Manolakis alleen bij House of Crete te verkrijgen. Puur natuur heerlijk en gezond.

 

           

Ecologisch aardewerk van Manolis.

schaapje uit kreta bij house of creteAl duizenden jaren worden kleiputten gebruikt om het mooiste aardewerk van Kreta te maken. Al in de oudheid was het aardewerk van Kreta een gewild artikel. Manolis heeft met het behoud van deze traditie en respect voor de natuur uit deze eeuwenoude kleiputten fantastisch aardewerk gemaakt wat in elke huiskamer een eye catcher zal zijn. Stuk voor stuk meesterwerkjes en alleen exclusief bij House of Crete te verkrijgen.

Aardewerk lantaren bij House of Crete

Natuurlijke Balsamico en Zeezout uit de Libische zee.

schaapje uit kreta bij house of creteEeuwenlang gebruiken de Kretenzers de vruchten van de Johannes Broodboom om gerechten natuurlijk zoet te maken en om zijn gezonde eigenschappen. De peul van de Johannes Broodboom bevatten altijd in eenzelfde grote een zoete parel, die smaakt naar chocolade. Alle zaden hebben eenzelfde grootte en zijn 1 karaat. Deze maat wordt nog steeds gehanteerd bij diamanten. House of Crete heeft een Natuurlijke Balsamico op basis van de Johannes Broodboom laten maken. Puur, zacht,  zoet en gezond en overheerlijk in elke salade.

Zeezout uit de Libische zee was in de oudheid net zoveel waard als goud. Slechts 3 maanden per jaar kan aan de zuidkust van Kreta dit bijzondere zeezout gewonnen worden uit zoutpannen. Deze zoutkristallen zijn heerlijk bij de olijfolie en ook nog eens gezond door de vele mineralen die het zout bevatten. Natuurlijk alleen bij House of Crete te verkrijgen.

Zeezout uit de Libische zee bij House of Crete   natuurlijke Balsamico

Duurzaam olijfbomenhout van Dino.

schaapje uit kreta bij house of creteAlleen oude olijfbomen afgeschreven door de natuur worden gebruikt door Dino om werkelijk meesterwerkjes te maken van olijfbomenhout. Exclusief bij House of Crete maakt deze Vincent van Gogh van Kreta voor ons broodplanken, snijplanken, stokbroodplanken en slabestek van onbewerkt olijfhout . De mooie nerf wordt verkregen door dit hout alleen met olijfolie in te smeren en zo haal je de natuur van Kreta in huis. Mooi, warm, authentiek, functioneel en exclusief bij House of Crete

schaapje uit kreta bij house of creteNieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op House of Crete.

Met de warmste groeten van Kreta.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

 

 

Onderstaande data en plaats. Volg ook onze website en op Facebook en Twiter voor alle evenementen.

 

Olijfolie Manolakis en de Consumentenbond.

Het was even wat stil bij Olijfolie Manolakis, maar op de achtergrond zijn we druk bezig geweest met het verder uitrollen van onze olijfolie.

In het oktobernummer 2016 van de consumentenbond hebben we  met onze olijfolie manolakis gestaan. De consumentenbond heeft een groot onderzoek gedaan naar voedselfraude in de breedte. Onze olijfolie is random getest en wat wij natuurlijk al wisten is dat onze Olijfolie Manolakis authenthiek, traceerbaar, extra vierge en topkwaliteit is. De trots en passie van Kreta bevestigd door de consumentenbond!!

Wij zijn daar enorm trots op en u als klant weet dat u een topproduct in handen heeft dat puur, eerlijk en heerlijk is.

Lees hier een uitgebreide samenvatting op onze website en hier de link naar het volledige artikel in de consumentenbond van oktober 2016.

Olijfolie Manolakis goedgekeurd door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis topkwaliteit, traceerbaar, authentiek, extra vierge getest door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis vertoont geen afwijkingen volgens de consumentenbond.


 

Ook staat onze olijfolie  bij Natuurlijk Gezond Schiedam. Alles biologisch en eerlijke producten. Voor iedereen die bewust bezig is met natuurlijk voedsel raad ik echt aan om eens langs te gaan.

 

Ik wens iedereen weer Yamas.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

House of Crete

Volg ons op onze website onder KookenGek

Abonneer je op ons you tube kanaal KookenGek

Volg ons op onze blog op Facebook


House of Crete en de Consumentenbond.

Het was even wat stil bij House of Crete, maar op de achtergrond zijn we druk bezig geweest met het verder uitrollen van onze olijfolie.

In oktober staan we in het oktobernummer van de consumentenbond met onze olijfolie. De consumentenbond heeft een groot onderzoek gedaan naar voedselfraude in de breedte. Onze olijfolie is random getest en wat wij natuurlijk al wisten is dat onze Olijfolie Manolakis authenthiek, traceerbaar, extra vierge en topkwaliteit is. De trots en passie van Kreta bevestigd door de consumentenbond!!

Wij zijn daar enorm trots op en u als klant weet dat u een topproduct in handen heeft dat puur, eerlijk en heerlijk is.

Lees hier een uitgebreide samenvatting op onze website en hier de link naar het volledige artikel in de consumentenbond van oktober 2016.

Olijfolie Manolakis goedgekeurd door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis topkwaliteit, traceerbaar, authentiek, extra vierge getest door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis vertoont geen afwijkingen volgens de consumentenbond.


 

De kerstperiode komt er weer aan en onze ervaring van vorig jaar is dat kerstpakketten wel bijtijds besteld dienen te worden. Deze worden allemaal met de hand gemaakt en we zien niet graag teleurgestelde klanten. Bestel op tijd je kerstpakket voor vriend, familie of bedrijf.

Kerstpakketten van Olijfolie Manolakis.  Kerstapkketten

 

Ook staat onze olijfolie bij Loes in Papendrecht. Een traditionele bakkerij met echt ambachtelijk brood. Je kan er heerlijk lunchen. Ook een aanrader om eens langs te gaan.

Ook staat onze olijfolie  bij Natuurlijk Gezond Schiedam. Alles biologisch en eerlijke producten. Voor iedereen die bewust bezig is met natuurlijk voedsel raad ik echt aan om eens langs te gaan.

Ik wens iedereen weer Yamas.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

House of Crete

 


 superdeal van bestel 6 flessen en betaal er slechts 5. U krijgt dan altijd de 6e fles gratis!

Superdeal olijfolie

 

    

Olijfolie Manolakis wordt ook op steeds meer locaties aangeboden:

Slagerij van Mourik Krimpen

De Loet Lekkerkerk

Loes Delfshaven

Oresti Venetis Maarssen

Dan wens ik een ieder een smakelijke voortgang van de dag

Yamas

Andreas van Beek Gideon de Ridder


 

Superdeal olijfolie

 

Zomer recept met onze olijfolie.

Geroosterde zomerschotel met olijfolie

Ingrediënten

 • 1 zak aardappels (kilo-tje kruimig)
 • 1 schaal Catalaanse worstjes (ca. 290 g)
 • 1 rode paprika (in grote vierkanten)
 • 1 courgette (in 3 cm dikke halve plakken)
 • 1 bak trostomaten (gehalveerd)
 • 2 uien (in vieren)
 • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
 • 5 eetlepels olijfolie manolakis (500 ml))

Keukenspullen

 • braadslede

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept geschreven is. Bereiding, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken.

 1. Halveer de aardappelen in de lengte en kook ze 15 minuten. Leg de worstjes in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Neem de pan van het vuur en wel de worstjes 5 minuten. Verwarm de oven voor op 225 °C.
 2. Neem de worstjes uit het water en schep ze met de aardappelen en groenten in een braadslee om met de knoflook en de olie en zout en peper naar smaak. Bak het gerecht in de oven, onder twee keer omscheppen, goudbruin en gaar in 30 minuten.

Tip:

Voeg voor een kruidig accent wat (verse) rozemarijn toe aan het mengsel.

Eet smakelijk

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

 

Deze maand komt onze nieuwe zending olijfolie weer aan . Alweer van een fantastische kwaliteit en absoluut de topper onder de olijfolie. Gebruik het in al je zomer salades!  Onder een kleine impressie bij een van onze oudste olijfboom op Kreta.

Olijfbomen van 500 jaar oud

 

Er verschijnen steeds meer artikelen over de positieve eigenschappen van pure olijfolie. Ook onderstaand artikel besteed aandacht aan de goede eigenschappen die olijfolie heeft in cosmetica

Het gebruik van olijfolie in de cosmetica

Olijfolie in de keuken gebruiken is inmiddels wel bekend. Maar wist je dat olijfolie ook een prima middel is om toe te passen op je lichaam? Het kan wonderen doen voor je huid en zelfs voor je haar. Laten we de cosmetische voordelen ook maar even op een rijtje zetten:

 • Gezichtsreiniging: Olijfolie is de beste manier om make-up van je gezicht te verwijderen. Zelfs de beste, waterbestendige, mascara verdwijnt als sneeuw voor de zon als je olijfolie gebruikt. Gebruik dus geen chemische troep meer om je gezicht schoon te maken, maar een goede kwaliteit olijfolie. Het is een bewezen feit dat olijfolie nagenoeg geen allergische reacties kent.
 • Droge huid: Om je droge huid goed te verzorgen kun je gebruik maken van olijfolie. Maar eerst een behandeling met een ander natuurlijk product: Doe wat fijne, witte kristalsuiker op een washandje en verwijder de dode huidcellen met milde bewegingen. Nadat je alles afgespoeld hebt, wrijf je je huid in met goede kwaliteit (extra vierge) olijfolie. Het resultaat? Een fluweelzachte huid!
 • Gezicht: Je gezicht kan ook veel baat hebben bij olijfolie. Doe een druppeltje goede olijfolie in je hand, en dep het een beetje op je gezicht. Even na-deppen met een tissue om de overtollige olie weg te halen en klaar is Kees! Het resultaat is een gezicht die er zacht, gezond en gehydrateerd uitziet!
 • Droge haren: Als je uitgedroogde haren hebt doe je een paar druppeltjes olijfolie op je handen, en haal je verschillende keren je handen door je haar. Denk er wel om dat je niet te veel olie gebruikt, om een vette look te vermijden.
 • Roos: Zelfs als je last van roos hebt, kun je een paar uren voordat je gaat douchen je hoofdhuid insmeren met olijfolie. Je hoofdhuid wordt daarna zachter en tijdens het douchen zal de rood verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Zonnebrand: Als je last hebt van zonnebrand, insectenbeten, kleine wondjes of uitslag, breng dan een beetje olijfolie op de huid aan en laat het onbedekt. Je zult merken dat het goed doet voor de huid, het genezingsproces zal sneller verlopen en de jeuk zal snel verdwijnen.
 • Luieruitslag: Ok, niet echt een cosmetische toepassing, maar wel een belangrijke tip voor alle jonge ouders. Olijfolie kun je prima toepassen op de billen van je baby om luieruitslag te voorkomen en te bestrijden.

Conclusie

Ik heb zelf verschillende soorten olie in mijn keukenkastje staan. Allereerst een Extra Vierge Olijfolie uit Kreta/Griekenland. Deze olie heeft de laagste zuurgraad van alle olijfoliën die er zijn. Dit is dus een olijfolie die het beste aroma heeft.

 

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

 

Yamas.

Er verschijnen steeds meer artikelen over de positieve eigenschappen van pure olijfolie. Ook onderstaand artikel besteed aandacht aan de goede eigenschappen die olijfolie heeft tegen de ziekte van Alzheimer.

Olijfolie nuttig bij Alzheimer-preventie

Bekend is dat een mediterraan voedingspatroon het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Nieuw onderzoek ondersteunt de hypothese dat de in de voeding aanwezige olijfolie daarbij een belangrijke factor is. Een kenmerk van Alzheimer is ophoping van beta-amyloid in de hersenen. Vastgesteld is nu dat oleocanthal, een tot de fenolen behorende stof in extra vierge olijfolie, het verwijderen van beta-amyloid uit de hersenen bevordert. Zowel bij een reageerbuisstudie met hersencellen als bij een dierstudie met muizen bleek oleocanthal te leiden tot een hogere productie van twee eiwitten die voor het transport van beta-amyloid belangrijk zijn. Muizen die oleocanthal kregen hadden bovendien een grotere productie van enzymen die helpen beta-amyloid af te breken. Bron: Voedingswaarde, juni 2013.

This entry was posted on Friday, June 21st, 2013 at 8:40 am and is filed under Mens en gezondheid. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

 

Recept van de maand april.

Pizza - Mozzarella, kaneel en oregano (broodpizza)

 

Aantal personen: 4
Bereidings tijd: 20 min
Menugang: overige
   

Ingrediënten

- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie manolais
- 1 volle theelepel kaneel
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 4 takjes verse oregano, fijngehakt
- 1 rond Turks brood (24 cm doorsnede)
- ca. 350 g runder- of lamsvleesreepjes
- 2 bollen mozzarella, uitgelekt en in plakjes
- ca. 350 g schoongemaakte (gebroken) sperziebonen
- 1½-2 potjes milde Mexicaanse tomatensaus van 225 g (tacosaus, Casa Fiesta)

 

Bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een wok. Bak de uien 2 minuten zachtjes. Voeg de sperziebonen toe en roerbak ca. 7 minuten op matig vuur. Bestrooi de bonen met zout.
2. Voeg de lams- of runderreepjes toe en roerbak op hoog vuur nog ca. 4 minuten tot het vlees gaar is en de boontjes knapperig.
3. Roer kaneel en suiker erdoor en draai het vuur uit. Laat nog even zo staan (de boontjes garen nog wat na).
4. Verwarm de grill voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Snijd het brood in de lengte doormidden, zodat je twee ronde plakken krijgt.
6. Verdeel de tomatensaus over de kruimelkant van de broodplakken. Leg de broodplakken 2 minuten onder de grill met de tomatensauskant boven, zodat ze knapperig worden.
7. Haal ze uit de oven en verdeel vleesreepjes, sperzieboontjes en oregano over de tomatensaus.
8. Verdeel de mozzarella erover en zet de pizza's nog 5 minuten onder de grill tot de mozzarella is gesmolten.

eet smakelijk!

 

 

 

Olijfolie tegen ontsteking

Geheim van mediterraan dieet lijkt ontrafeld

Voor het effect van een enkel ibuprofenpilletje moet je ruim een halve liter olijfolie binnen zien te krijgen

De stof oleocanthal in olijfolie werkt hetzelfde als de ontstekingsremmende pijnstiller ibuprofen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Dit kan voor een deel verklaren waarom een mediterraan dieet het leven verlengt.

Een reclamespotje van olijfolieproducent Bertolli hangt van de leugens aan elkaar, toonde het RVU-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ eerder dit jaar aan. Maar de suggestie dat olijfolie een gezonde oude dag bevordert, is niet uit de lucht gegrepen. Het viel halverwege de vorige eeuw op dat de levensverwachting in Griekenland en Zuid-Italië opvallend hoog was, en dat moest bijna wel aan het dieet liggen. Vette vis en olijfolie maken het verschil, vermoedde men. Inmiddels is het gunstige effect van bepaalde visoliën op de bloedvaten wetenschappelijk bewezen. Met olijfolie was het nog niet zo ver, maar deze week komt wetenschapsblad Nature met een artikel dat er een nieuw licht op werpt.

Gary Beauchamp en andere onderzoekers uit Pennsylvania schrijven dat olijfolie van eerste persing een stof bevat die net zo werkt als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen. Ze kwamen de stof op het spoor doordat Beauchamp opmerkte dat olijfolie eenzelfde irritatie achterin de keel opwekt als ibuprofen. “Ik had heel wat ervaring met het slikken van ibuprofen doordat ik deel heb genomen aan onderzoek daarmee”, zegt hij in een persbericht. “Toen ik vergeperste olijfolie proefde tijdens een congres over moleculaire gastronomie, op Sicilië, stelde ik stomverbaasd vast dat het gevoel in mijn keel vrijwel identiek was.” Terug in Pennsylvania zocht Beauchamp met zijn onderzoeksgroep naar de stof die voor dit gevoel zorgde. Ze vonden een nog onbekende verbinding, die ze oleocanthal noemden. Hoe meer daarvan in olijfolie zat, hoe sterker het bijtende gevoel achterin de keel, bleek uit hun proeven. En ook chemisch nagemaakt oleocanthal, opgelost in milde maïsolie, bleek dit effect te hebben. Ze hadden dus inderdaad de goede stof te pakken. Maar een gevoel in je keel zegt natuurlijk niet genoeg.

Zou oleocanthal ook net zo pijnstillend en ontstekingsremmend werken als ibuprofen? Ja, en zelfs nog sterker, bleek uit laboratoriumproeven. De stof remt dezelfde enzymen als ibuprofen (COX-1 en COX-2). Vijftig gram olijfolie zou daardoor een tiende van het effect hebben van een ibuprofenpilletje. Dat lijkt erg weinig effect, maar, schrijven de onderzoekers, “het is bekend dat regelmatige lage doses aspirine, een andere COX-remmer, cardiovasculaire gezondheidsvoordelen biedt.” Ontstekingen van de vaatwand zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor verstoppingen, die uiteindelijk tot hartinfarcten en hersenbloedingen kunnen leiden. Vandaar dat een kleine dagelijkse dosis van een ontstekingsremmend middel bescherming biedt. Oleocanthal lijkt dus een goede verklaring te bieden voor de gezonde effecten van olijfolie, en het zou dus een goede zaak zijn om dagelijks vijftig gram olijfolie tot u te nemen. Ware het niet dat het spul u spoedig de neus uit zou komen, al was het alleen maar vanwege dat irritante gevoel achterin uw keel. Elmar Veerman Gary K. Beauchamp, Russell S.J. Keast, Diane Morel, Jianming Lin, Jana Pika, Qiang Han, Chin-Ho Lee, Amos B. Smith en Paul A. Breslin: “Ibuprofen-like activity in extra-virgine olive oil”, Nature, 1 september 2005

 

Olijfoogst mislukt in Italie en Spanje

De prijs van olijfolie schiet omhoog nu in Zuid-Europa de oogst faliekant is mislukt. Slecht weer en een piepklein vliegje zijn de boosdoeners.

Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.

Selinde van der Spek, eigenares olijfboomgaard in Portugal

 

 

 

Nieuwsbericht Februari 2015

Stofje in olijfolie doodt kankercellen binnen een uur

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 februari 2015 om 08:52 uur

olijf

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in olijfolie in staat is om kankercellen in een half uur tot een uur tijd dood te laten gaan. En dat zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Het gaat om het stofje oleocanthal. In een nieuw onderzoek tonen wetenschappers aan hoe het stofje kankercellen doodt. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het stofje razendsnel te werk gaat, maar ook dat het gezonde cellen met rust laat.

Geen geprogrammeerde celdood
De onderzoekers lieten oleocanthal los op kankercellen en zagen dat deze razendsnel stierven. Binnen dertig minuten tot een uur hadden de kankercellen het loodje gelegd. Daarmee konden de onderzoekers al uitsluiten dat oleocanthal de kankercellen doodde door een proteïne dat apoptose, oftewel geprogrammeerde celdood in gang kon zetten, aan te vallen. Geprogrammeerde celdood kost namelijk tijd: tussen de 16 en 24 uur. De kankercellen reageerden veel sneller op oleocanthal.

WIST JE DAT…

…onlangs in Israël 8000 jaar oude olijfolie werd ontdekt?

Afval
Maar hoe werkte oleocanthal dan wel? De onderzoekers ontdekten dat het stofje zich richtte op een klein blaasje in de kankercel. In dit blaasje zit al het afval dat de kankercel verzameld heeft, opgeslagen. “Zodra je één van deze dingen openbreekt, gaat het mis,” stelt onderzoeker Paul Breslin. Er komen enzymen vrij die er vervolgens voor zorgen dat de kankercel doodgaat.

Gezonde cellen
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat oleocanthal gezonde cellen – die ook zo’n blaasje met afval bevatten – met rust laat. Het stofje zorgde er alleen voor dat de levenscyclus van de gezonde cellen tijdelijk stopte. “Het stofje bracht ze in slaap.” Na een dag gingen de gezonde cellen weer aan het werk alsof er niets gebeurd was.

Nader onderzoek is nu hard nodig. Zo willen de onderzoekers aantonen dat oleocanthal kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ook willen ze achterhalen waarom kankercellen gevoeliger zijn voor oleocanthal dan gezonde cellen.

Onze olijfolie is nu ook te koop bij diverse gildeslagers.

Voor een echt (h)eerlijk stukje vlees, dat je bakt in onze premium olijfolie ga je naar de keurslager. Bijvoorbeeld bij van Mourik in Krimpen aan den IJssel.

Olijfolie bij de keurslager  keurslager van mourik met olijfolie Manolakis

 

soorten olijfolie

 

Voor 1 liter olijfolie zijn ongeveer 2600 olijven nodig. Dankzij de EU zijn er vier categorieën. De twee beste extra vierge (van superieure kwaliteit) en vierge worden op mechanische wijze verkregen uit de eerste persing. Daarna is er de gemengde standaard olijfolie . De laagste categorie bestaat uit afval van olijven (Pomace of Sansa in Spanje en Italië).

“Als je nu extra vierge olijfolie uit Toscane of Umbria onder de 10 euro vindt dan geloof ik daar niks van”, zegt Christiaans. Drost: “Er wordt nogal wat gemengd in Italië. Als je kijkt naar alle Toscaanse olijfolie zou Toscane net zo groot als Italië moeten zijn en vol olijfbomen moeten staan.”

Stijgt de prijs van losse olijven eigenlijk ook?

Ja, maar minder, want een tafel-olijf is geen olie-olijf. Christiaans verhoogde de prijs voor tafel-olijven met 10 tot 15 procent. Christiaans: “De Griekse Koroneiki wordt ook wel de koning van de olijven genoemd. Die gaat in de olie en is zonde om op te eten.”

Olijfolie nog veel gezonder dan gedacht

Nieuwe wetenschappelijke tests aan de Universiteit van Glasgow hebben aangetoond dat een dagelijkse portie olijfolie de hartkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Slechts vier theelepels per dag verbeterden in slechts zes weken de signalen voor hartziekte.

De Universiteit van Glasgow onderzocht samen met de Universiteit van Lissabon het effect van olijfolie op het hart. Hun proefpersonen waren 69 volwassen mannen en vrouwen die tot dan toe geen olijfolie gebruikten in hun dagelijks voedingspatroon en die ze opsplitsten in twee groepen. Beide groepen moesten dagelijks twintig milliliter olijfolie consumeren over een periode van zes weken, maar de ene groep kreeg een soort die laag was in fenolderivaten en de andere groep een soort die hoog was in fenolderivaten.

Fenolderivaten zijn natuurlijke verbindingen die terug te vinden zijn in planten en in olijven en die vermoedelijk het gunstige effect van olijfolie verklaren. Daarna bestudeerden de onderzoekers de urinestaaltjes van de volwassenen en gingen ze na of er bepaalde moleculen terug te vinden waren die in het verleden al eens signalen zijn geweest voor onder andere hartaandoeningen.

Uit het onderzoek bleek dat voor beide groepen deze signalen na inname van de olijfolie sterk verbeterden. Na zes weken verbeterden hun scores van 1 naar -1, waarbij ‘1’ staat voor ‘ongezonde slagaders’ en ‘-1’ voor ‘gezonde slagaders’. Hoewel er een verschil was in score, was het effect voor beide groepen zichtbaar.

‘Door de techniek van de analyse van urine kan men nagaan of er signalen zijn die wijzen op een ziekte, nog vóór de symptomen ervan te zien zijn’, zegt Dr Emilie Combet van de Glasgow University. ‘Het is nu de eerste keer dat deze techniek wordt gebruikt om te kijken of bepaalde voeding een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat het consumeren van olijfolie deze signalen verbetert en dus de kans op hartziekte vermindert. Zo kunnen we de ziekte behandelen alvorens ze problematisch wordt en dat gewoon door middel van goede voeding.’

Winterfair met olijfolie manolakis in Oudekerk

Ook Olijfolie Manolakis is in kerstsferen.

Zo staan we vrijdag 13 en zaterdag 14 december op de Winterfair in Oudekerk. Helemaal in  stijl met reuzenrad en onze proeverij is iedereen welkom om onze olijfolie te proeven in winterse sferen. Graag tot ziens in Oudekerk.

Op vrijdag en vrijdag 13 en zaterdag 14 december staan we op de kerstmarkt in Oud-Beijerland. Ook hier alle gelegenheid om onze olijfolie te proeven in kerstsferen.

De feestmaand december staat in het teken van heerlijk eten en onderstaande impressie van onze aftrap van de maand december.

Bij KookaLike bent u aan het juiste adres voor uw workshop, catering en eventcatering, private dining (kok aan huis), walking dinner en lunch.

Kookalike

 

 

Voor onze bijzondere kerstpakketten hebben handgemaakte en gesigneerde olijfkannetjes en olijfschaaltjes laten maken in Kreta. Onze kerstpakketten zijn nu online te bestellen. Uniek om te geven en te krijgen.

 

     

Met onze nieuwsbrieven willen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij Olijfolie Manolakis.

We proberen leuke weetjes te vermelden over olijfolie, speciale aanbiedingen en lekkere recepten.

Eind augustus heb ik onze olijfboomgaarden bezocht in Kreta en 2014/2015 wordt een fantastisch olijfolie jaar. Volle vruchten en het juiste klimaat dit jaar. tevens heb ik onze oudste olijfboom bezocht van meer dan 700 jaar oud!!! Kun je nagaan dat je al het goede van moeder natuur proeft van een 700 jaar oude olijfboom.

Dit jaar starten we ook met onze geschenk kerstpakketten. Deze zijn een feest om te geven en te krijgen. Deze zijn gevuld met onze topkwaliteit olijfolie, een pot olijven een traditioneel handgemaakt olijfkannetje uit Kreta en een olijvenschaaltje. In verband dat alles handgemaakt is en gesigneerd is het raadzaam om bijtijds te bestellen. Natuurlijk worden de pakketten feestelijk verpakt en gratis verzonden in heel Nederland.

 

 

Shipment to all in Europe

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Aanbiedingen

Gratis olijfolie bij elke bestelling boven €60,-

Superdeal olijfolie.

6 x 750 ml olijfolie Manolakis in glas of blik. Perfect om in te bakken, warme en koude gerechten, salades en heerlijk zo op brood.

Getest door de consumentenbond als authentiek, traceerbaar en echt extra vierge. Puur en mild, gezond en heerlijk en zilver gewonnen in Berlijn en Londen 2022!!!

van €95,70 voor €79,95

Olijfoloie van Kreta Manolakis

zilveren medaille olijfolie Manolakis in Berlijn

Zilveren medaille gewonnen olijfolie Manolakis Londen

 

© 2014 - 2023 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel