Nieuwsberichten

House of Crete staat met olijfolie van kreta op diverse markten in NederlandNu ook makkelijk achteraf betalen met Klarna. Hoe makkelijk is dat. Uw besteld en pas later ontvangt u uw factuur. Bij House of Crete maken we het u altijd makkelijk met de beste betaalmethoden.

Met gepaste trots werkt House of Crete nu samen met Loes in Papendrecht. House of Crete bij Loes

Daar kunt u al onze mooie producten van Kreta kopen. Loes is een biologische winkel met eerlijk en heerlijk gistvrij desembrood, maar ook voor een verantwoorde biologische lunch. Ga gerust eens langs en geniet van al het lekkers van Loes. Wij zeggen dan ook House of Crete bij Loes in Papendrecht.

House of Crete bij Loes in Papendrecht

   

House of Crete komt naar je toe met al het moois van Kreta

Volg ons op de voet en vind hier alle data en markten waar we staan en kom gezellig langs en proef de trots en passie van Kreta. Ben je niet in de gelegenheid dan kun je ook terecht bij Loes in Papendrecht waar wij alle producten in de winkel hebben staan. http://www.puurloes.nl/Oude Veer 30
Papendrecht
3353 GS

 


Kali Xronia,

House of Crete staat ook dit jaar weer op heel veel markten in Nederland. Blijf onze lijst volgen want elke keer zal deze geupdated worden.

 

 


 

Dit jaar hebben we nog heel wat markten staan. Hieronder onze lijst waar we dit jaar nog staan met Olijfolie Manolakis. Vanaf half oktober zal Olijfolie Manolakis opgaan in House of Crete en hebben we naast onze premium olijfolie van Kreta ook ecologisch aardewerk handgemaakt van Kreta, Biologische Balsamico, Zeezout van de Libische zee en Handgemaakt olijfbomen hout, broodplanken, stokbroodplanken, saladebestek alles handgemaakt en origineel en nieuw zijn onze biologische kruiden uit het Amari gebergte zoals oregano, laurier, tijm honing en Graviera schapen kaas  van Kreta.


 

 

Lancering House of Crete.

   

 

Met gepaste trots kondigen we ons nieuwe bedrijf aan House of Crete.

schaapje uit kreta bij house of creteHouse of Crete brengt de trots en passie van Kreta naar Nederland. Jullie zijn al bekend met onze premium olijfolie Manolakis. Nu ook ecologisch aardewerk, biologische balsamico, zeezout van de Libische zee honing,Graviera schapenkaas en         duurzaam olijfhouten broodplanken.

House of Crete voor puur natuur, handmade, biologische en duurzame producten.

House of Crete

Olijfolie Manolakis.

schaapje uit kreta bij house of cretePuur natuur en een premium extra vierge olijfolie uit Rethymnon. Gemaakt van de Koroneiki olijven en een kwaliteit die al 100-en jaren door de familie Manolakis wordt bewaakt, proef je de trots en passie van Kreta. De mildste olijfolie ter wereld die gebruik je om in te bakken, warme en koude gerechten, salades, zo op brood en ja zelfs voor op je huid. Onze olijfolie Manolakis is door de consumentenbond getest in 2016 als authenthiek, traceerbaar en echt extra vierge. Olijfolie Manolakis alleen bij House of Crete te verkrijgen. Puur natuur heerlijk en gezond.

 

           

Ecologisch aardewerk van Manolis.

schaapje uit kreta bij house of creteAl duizenden jaren worden kleiputten gebruikt om het mooiste aardewerk van Kreta te maken. Al in de oudheid was het aardewerk van Kreta een gewild artikel. Manolis heeft met het behoud van deze traditie en respect voor de natuur uit deze eeuwenoude kleiputten fantastisch aardewerk gemaakt wat in elke huiskamer een eye catcher zal zijn. Stuk voor stuk meesterwerkjes en alleen exclusief bij House of Crete te verkrijgen.

Aardewerk lantaren bij House of Crete

Biologische Balsamico en Zeezout uit de Libische zee.

schaapje uit kreta bij house of creteEeuwenlang gebruiken de Kretenzers de vruchten van de Johannes Broodboom om gerechten natuurlijk zoet te maken en om zijn gezonde eigenschappen. De peul van de Johannes Broodboom bevatten altijd in eenzelfde grote een zoete parel, die smaakt naar chocolade. Alle zaden hebben eenzelfde grootte en zijn 1 karaat. Deze maat wordt nog steeds gehanteerd bij diamanten. House of Crete heeft een Biologisch Balsamico op basis van de Johannes Broodboom laten maken. Puur, zacht,  zoet en gezond en overheerlijk in elke salade.

Zeezout uit de Libische zee was in de oudheid net zoveel waard als goud. Slechts 3 maanden per jaar kan aan de zuidkust van Kreta dit bijzondere zeezout gewonnen worden uit zoutpannen. Deze zoutkristallen zijn heerlijk bij de olijfolie en ook nog eens gezond door de vele mineralen die het zout bevatten. Natuurlijk alleen bij House of Crete te verkrijgen.

Zeezout uit de Libische zee bij House of Crete   Biologische Balsamico

Duurzaam olijfbomenhout van Dino.

schaapje uit kreta bij house of creteAlleen oude olijfbomen afgeschreven door de natuur worden gebruikt door Dino om werkelijk meesterwerkjes te maken van olijfbomenhout. Exclusief bij House of Crete maakt deze Vincent van Gogh van Kreta voor ons broodplanken, snijplanken, stokbroodplanken en slabestek van onbewerkt olijfhout . De mooie nerf wordt verkregen door dit hout alleen met olijfolie in te smeren en zo haal je de natuur van Kreta in huis. Mooi, warm, authentiek, functioneel en exclusief bij House of Crete

schaapje uit kreta bij house of creteNieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op House of Crete.

Met de warmste groeten van Kreta.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

Nieuwsbrief Olijfolie Manolakis Maand Maart 2017.

In 2017 staan we weer met onze fantastische biologische olijfolie door heel Nederland. Altijd leuk om eens langs te komen voor een praatje en onze olijfolie proeverij en het scheelt je weer verzendkosten.

Onderstaande data en plaats. Volg ook onze website en op Facebook en Twiter voor alle evenementen.

atum plaats tijd locatie
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Halverweg het jaar komt de kalender voor de overige maanden uit!

Olijfolie Manolakis en de Consumentenbond.

Het was even wat stil bij Olijfolie Manolakis, maar op de achtergrond zijn we druk bezig geweest met het verder uitrollen van onze olijfolie.

In het oktobernummer 2016 van de consumentenbond hebben we  met onze olijfolie manolakis gestaan. De consumentenbond heeft een groot onderzoek gedaan naar voedselfraude in de breedte. Onze olijfolie is random getest en wat wij natuurlijk al wisten is dat onze Olijfolie Manolakis authenthiek, traceerbaar, extra vierge en topkwaliteit is. De trots en passie van Kreta bevestigd door de consumentenbond!!

Wij zijn daar enorm trots op en u als klant weet dat u een topproduct in handen heeft dat puur, eerlijk en heerlijk is.

Lees hier een uitgebreide samenvatting op onze website en hier de link naar het volledige artikel in de consumentenbond van oktober 2016.

Olijfolie Manolakis goedgekeurd door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis topkwaliteit, traceerbaar, authentiek, extra vierge getest door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis vertoont geen afwijkingen volgens de consumentenbond.


Om dit mooie resultaat te blijven vieren krijgen onze vaste klanten 10% korting in de maand maart en april. Vul bij u bestelling kortingscode "consumentenbond" in en de korting wordt gelijk verrekend.

Ook staat onze olijfolie  bij Natuurlijk Gezond Schiedam. Alles biologisch en eerlijke producten. Voor iedereen die bewust bezig is met natuurlijk voedsel raad ik echt aan om eens langs te gaan.

Ook staat vanaf maart onze olijfolie bij By-Mary in Sassenheim. Gewoon een leuke conceptstore met allerhande leuke kado's.

Ik wens iedereen weer Yamas.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

House of Crete

Volg ons op onze website onder KookenGek

Abonneer je op ons you tube kanaal KookenGek

Volg ons op onze blog op Facebook


House of Crete en de Consumentenbond.

Het was even wat stil bij House of Crete, maar op de achtergrond zijn we druk bezig geweest met het verder uitrollen van onze olijfolie.

In oktober staan we in het oktobernummer van de consumentenbond met onze olijfolie. De consumentenbond heeft een groot onderzoek gedaan naar voedselfraude in de breedte. Onze olijfolie is random getest en wat wij natuurlijk al wisten is dat onze Olijfolie Manolakis authenthiek, traceerbaar, extra vierge en topkwaliteit is. De trots en passie van Kreta bevestigd door de consumentenbond!!

Wij zijn daar enorm trots op en u als klant weet dat u een topproduct in handen heeft dat puur, eerlijk en heerlijk is.

Lees hier een uitgebreide samenvatting op onze website en hier de link naar het volledige artikel in de consumentenbond van oktober 2016.

Olijfolie Manolakis goedgekeurd door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis topkwaliteit, traceerbaar, authentiek, extra vierge getest door de consumentenbond.  Olijfolie Manolakis vertoont geen afwijkingen volgens de consumentenbond.


Om dit mooie resultaat te vieren krijgen onze vaste klanten 10% korting in de maand oktober en november. Vul bij u bestelling kortingscode "consumentenbond" in en de korting wordt gelijk verrekend.

De kerstperiode komt er weer aan en onze ervaring van vorig jaar is dat kerstpakketten wel bijtijds besteld dienen te worden. Deze worden allemaal met de hand gemaakt en we zien niet graag teleurgestelde klanten. Bestel op tijd je kerstpakket voor vriend, familie of bedrijf.

Kerstpakketten van Olijfolie Manolakis.  Kerstapkketten

 

Ook staat onze olijfolie bij Loes in Papendrecht. Een traditionele bakkerij met echt ambachtelijk brood. Je kan er heerlijk lunchen. Ook een aanrader om eens langs te gaan.

Ook staat onze olijfolie  bij Natuurlijk Gezond Schiedam. Alles biologisch en eerlijke producten. Voor iedereen die bewust bezig is met natuurlijk voedsel raad ik echt aan om eens langs te gaan.

Ik wens iedereen weer Yamas.

Andreas van Beek en Gideon de Ridder

House of Crete

Volg ons op onze website onder KookenGek

Abonneer je op ons you tube kanaal KookenGek

Volg ons op onze blog op Facebook

 


 

In december staan we weer op een aantal te gekke kerstmarkten.

 

Op 7 en 8 december staan we op de kerstmarkten in Ouderkerk aan den IJssel en Oud Beijerland. Op 15 en 16 december staan we op de kerstmarkt in Wassenaar en Heemstede

Kom gezellig langs in kerstsferen en geniet van onze olijfolie en mooie kerstpakketten.

 

Nieuwsbrief Oktober.

De Herfst is in volge gang zoals ook tevens onze olijven pluk op Kreta. De bomen hagen weer vol met de beste olijven voor onze olijfolie, dus 2016/2017 wordt weer een fantastich olijfolie jaar!!  Normaal gesproken geven olijfbomen om de 2 jaar een volle vrucht, maar daar we met 800 lkokale boeren werken hebben wij altijd gegarandeerd een volle oogst met de beste kwaliteit olijven.

De Kerstperiode ligt ook al in het verschiet en zijn we de laatste maand druk bezig geweet met onze kerstpakketten samen te stellen.

Bestel of reserveer bijtijds je kerstpakket, want het zou toch zonde zijn als je er net naast grijpt. harstikke leuk om te geven en te krijgen.

Kerstpakketten van Olijfolie Manolakis

 

 superdeal van bestel 6 flessen en betaal er slechts 5. U krijgt dan altijd de 6e fles gratis!

Superdeal olijfolie

Markten en Events!

De komende weken staan we op diverse events en markten. Onze klanten komen graag naar onze stand om te genieten van de olijfolie proeverij en een gezellig praatje. Het voordeel is ook dat je dan ook geen verzendkosten hoeft te betalen.

Aanstaande zaterdag 6 oktober staan op Puur Markt in Oud Beijerland van 10.00-17.00!

Volg ons op Facebook voor alle evenementen. We staan in ieder geval tot het einde van het jaar elk weekend ergens in Nederland en met de kerstperiode staan we 2 dagen in Ouderkerk aan den IJssel en Spijkenisse en in Wassenaar en Heemstede in  winterse sferen.

    

    

Olijfolie Manolakis wordt ook op steeds meer locaties aangeboden:

Goedgekeurd Middelharnis

Slagerij van Mourik Krimpen

De Loet Lekkerkerk

Loes Delfshaven

Oresti Venetis Maarssen

Fred van der Laar Gildeslager Bergambacht

Vishandel Verwaal Lekkerkerk

Van Vliets Weidewinkel Nieuw Lekkerland

Dan wens ik eenieder een smakelijke voortgang van de dag

Yamas

Andreas van Beek Gideon de Ridder


Nieuwsbrief Augustus.

Zo de zomervakantie is weer voorbij en de Griekse crisis is weer wat op de achtegrond geraakt, maar Olijfolie Manolakis blijft ook in het najaar verschijnen op diverse markten en is steeds meer verkrijgbaar in diverse speciaal zaken. Helaas zoals ik al aangekondigd had hebben we dit jaar tot 3 maal toe een prijsverhoging voor onze kiezen gekregen en zijn we genoodzaakt om ook onze prijzen te verhogen. Concreet betekent dit dat door de schaarste in Italiaanse en Spaanse olijfolie de olijfolie op de wereldhandelsmarkt scherp aan het stijgen is en hebben we al onze losse flessen met 1 euro moeten verhogen. Ook onze verzendkosten zijn aangepast en vanaf € 50,- wordt elke bestelling gratis bezorgd in heel Nederland.

Voor onze vaste klanten hebben we wel een aantrekkelijke kortingscode van 10% op het aankoopbedrag. Vul bij uw volgende bestelling korting 2015 in en u krijgt automatisch 10% korting die direct verrekend wordt. Natuurlijk hebben we ook nog de superdeal van bestel 6 flessen en betaal er slechts 5. U krijgt dan altijd de 6e fles gratis!

Superdeal olijfolie

Markten en Events!

De komende weken staan we op diverse events en markten. Onze klanten komen graag naar onze stand om te genieten van de olijfolie proeverij en een gezellig praatje. Het voordeel is ook dat je dan ook geen verzendkosten hoeft te betalen. We staan de komende tijd op de volgende events:

Zaterdag 24 september staan we weer bij Rudolf Peter Fashion Store. Net als verleden jaar lekker winkelen voor fantastische najaarsmode en genieten van onze olijfolie proeverij.

 Graag tot ziens op een van de events!

Impressies van onze events in Dordrecht, Den Haag, Tilburg, Oud Beijerland.

Onze events

Olijfolieproeverij Rotterdam    

 

Olijfolie proeverij Dordrecht

 

Olijfolie proeverij Tilburg  

 

Olijfproeverij Den Haag

 

Zomer recept met onze olijfolie.

Geroosterde zomerschotel met olijfolie

Ingrediënten

 • 1 zak aardappels (kilo-tje kruimig)
 • 1 schaal Catalaanse worstjes (ca. 290 g)
 • 1 rode paprika (in grote vierkanten)
 • 1 courgette (in 3 cm dikke halve plakken)
 • 1 bak trostomaten (gehalveerd)
 • 2 uien (in vieren)
 • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
 • 5 eetlepels olijfolie manolakis (500 ml))

Keukenspullen

 • braadslede

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept geschreven is. Bereiding, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken.

 1. Halveer de aardappelen in de lengte en kook ze 15 minuten. Leg de worstjes in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Neem de pan van het vuur en wel de worstjes 5 minuten. Verwarm de oven voor op 225 °C.
 2. Neem de worstjes uit het water en schep ze met de aardappelen en groenten in een braadslee om met de knoflook en de olie en zout en peper naar smaak. Bak het gerecht in de oven, onder twee keer omscheppen, goudbruin en gaar in 30 minuten.

Tip:

Voeg voor een kruidig accent wat (verse) rozemarijn toe aan het mengsel.

Eet smakelijk

Andreas van Beek

Nieuwsbrief Juni 2015

Olijfolie Manolakis timmert hard aan de weg op allerlei markten in heel Nederland. Zo hebben we afgelopen weekend in Ridderkerk gestaan op Food en Ambachten en staan we zondag 28 juni op de Pop Up Market in Dordrecht. Kom eens gezellig langs en vertel ons over je ervaingen met onze olijfolie.

Zondag 28 juni Pop Up Markt Dordrecht Beverwijcksplein proeverij, gezelligheid, lekkernijen mooi weet!

 


Vanaf augustus is onze olijfolie ook te koop op het eiland Goeree Overflakkee in Middelharnis bij Goed Gekeurd. Meer info volgt nog.

Deze maand komt onze nieuwe zending olijfolie weer aan pluk 2015. Alweer van een fantastische kwaliteit en absoluut de topper onder de olijfolie. Gebruik het in al je zomer salades!  Onder een kleine impressie bij een van onze oudste olijfboom op Kreta.

Olijfbomen van 500 jaar oud

 

SUPERDEAL

Ook in Juni hebben we weer een mooie aanbieding van onze olijfolie. Als u 6 blikken bestelt van 500 ml betaald u slechts voor 5. U krijgt dus 1 blik olijfolie van 500 ml helemaal gratis en de verzending is ook nog eens gratis door heel Nederland. Zo worden uw recepten niet alleen en heel erg lekker, maar ook nog eens voordelig en gezond. U betaald geen €47,95, slechts €39,95 en gratis verzonden!

Aanbieding olijfolie 500 ml

Er verschijnen steeds meer artikelen over de positieve eigenschappen van pure olijfolie. Ook onderstaand artikel besteed aandacht aan de goede eigenschappen die olijfolie heeft in cosmetica

Het gebruik van olijfolie in de cosmetica

Olijfolie in de keuken gebruiken is inmiddels wel bekend. Maar wist je dat olijfolie ook een prima middel is om toe te passen op je lichaam? Het kan wonderen doen voor je huid en zelfs voor je haar. Laten we de cosmetische voordelen ook maar even op een rijtje zetten:

 • Gezichtsreiniging: Olijfolie is de beste manier om make-up van je gezicht te verwijderen. Zelfs de beste, waterbestendige, mascara verdwijnt als sneeuw voor de zon als je olijfolie gebruikt. Gebruik dus geen chemische troep meer om je gezicht schoon te maken, maar een goede kwaliteit olijfolie. Het is een bewezen feit dat olijfolie nagenoeg geen allergische reacties kent.
 • Droge huid: Om je droge huid goed te verzorgen kun je gebruik maken van olijfolie. Maar eerst een behandeling met een ander natuurlijk product: Doe wat fijne, witte kristalsuiker op een washandje en verwijder de dode huidcellen met milde bewegingen. Nadat je alles afgespoeld hebt, wrijf je je huid in met goede kwaliteit (extra vierge) olijfolie. Het resultaat? Een fluweelzachte huid!
 • Gezicht: Je gezicht kan ook veel baat hebben bij olijfolie. Doe een druppeltje goede olijfolie in je hand, en dep het een beetje op je gezicht. Even na-deppen met een tissue om de overtollige olie weg te halen en klaar is Kees! Het resultaat is een gezicht die er zacht, gezond en gehydrateerd uitziet!
 • Droge haren: Als je uitgedroogde haren hebt doe je een paar druppeltjes olijfolie op je handen, en haal je verschillende keren je handen door je haar. Denk er wel om dat je niet te veel olie gebruikt, om een vette look te vermijden.
 • Roos: Zelfs als je last van roos hebt, kun je een paar uren voordat je gaat douchen je hoofdhuid insmeren met olijfolie. Je hoofdhuid wordt daarna zachter en tijdens het douchen zal de rood verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Zonnebrand: Als je last hebt van zonnebrand, insectenbeten, kleine wondjes of uitslag, breng dan een beetje olijfolie op de huid aan en laat het onbedekt. Je zult merken dat het goed doet voor de huid, het genezingsproces zal sneller verlopen en de jeuk zal snel verdwijnen.
 • Luieruitslag: Ok, niet echt een cosmetische toepassing, maar wel een belangrijke tip voor alle jonge ouders. Olijfolie kun je prima toepassen op de billen van je baby om luieruitslag te voorkomen en te bestrijden.

Conclusie

Ik heb zelf verschillende soorten olie in mijn keukenkastje staan. Allereerst een Extra Vierge Olijfolie uit Kreta/Griekenland. Deze olie heeft de laagste zuurgraad van alle olijfoliën die er zijn. Dit is dus een olijfolie die het beste aroma heeft.

 

Andreas van Beek

 

Yamas.

 

Nieuwsbrief April/ Mei 2015

Op 10 mei is het weer Moederdag. Olijfolie Manolakis komt met wel een heel mooi Moederdag geschenk. 2 flessen premium olijfolie van 500 ml met een handgemaakt en gesigneerd olijfkannetje en olijvenschaaltje met gratis verzending door heel nederland voor slechts € 25,95. Leuk om te geven en te krijgen.

Moederdag geschenk met olijfolie

Op Koningsdag hebben we weer met onze olijfolie proeverij op de vrijmarkt gestaan in Spijkenisse. Zon en drukte maakte dit weer tot een geweldig succes. In de zomermaanden zullen we op vele markten staan met onze proeverij. Hou onze site in de gaten waar en wanneer we ergens opduiken.

Olijfolie Manolakis op koningsdag 2015 in Spijkenisse

 

In onze nieuwsbrief van april/mei weer een mooie aanbieding voor 6 blikken olijfolie voor de prijs van 5 met gratis verzenden.

Olijfolie is gezond en kan preventief werken. Hier een artikel wat olijfolie kan doen tegen de ziekte van Alzheimer.

Ook weer een heerlijk recept met onze olijfolie nu de zon weer gaat schijnen.

Andreas van Beek

SUPERDEAL

Ook in April/Mei hebben we weer een mooie aanbieding van onze olijfolie. Als u 6 blikken bestelt van 500 ml betaald u slechts voor 5. U krijgt dus 1 blik olijfolie van 500 ml helemaal gratis en de verzending is ook nog eens gratis door heel Nederland. Zo worden uw recepten niet alleen en heel erg lekker, maar ook nog eens voordelig en gezond. U betaald geen €47,95, slechts €39,95 en gratis verzonden!

Aanbieding olijfolie 500 ml

Nieuwsbericht April 2015

SUPERDEAL

Ook in April hebben we weer een mooie aanbieding van onze olijfolie. Als u 6 blikken bestelt van 500 ml betaald u slechts voor 5. U krijgt dus 1 blik olijfolie van 500 ml helemaal gratis en de verzending is ook nog eens gratis door heel Nederland. Zo worden uw recepten niet alleen en heel erg lekker, maar ook nog eens voordelig en gezond. U betaald geen €47,95, slechts €39,95 en gratis verzonden!

Aanbieding olijfolie 500 ml

Er verschijnen steeds meer artikelen over de positieve eigenschappen van pure olijfolie. Ook onderstaand artikel besteed aandacht aan de goede eigenschappen die olijfolie heeft tegen de ziekte van Alzheimer.

Olijfolie nuttig bij Alzheimer-preventie

Bekend is dat een mediterraan voedingspatroon het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Nieuw onderzoek ondersteunt de hypothese dat de in de voeding aanwezige olijfolie daarbij een belangrijke factor is. Een kenmerk van Alzheimer is ophoping van beta-amyloid in de hersenen. Vastgesteld is nu dat oleocanthal, een tot de fenolen behorende stof in extra vierge olijfolie, het verwijderen van beta-amyloid uit de hersenen bevordert. Zowel bij een reageerbuisstudie met hersencellen als bij een dierstudie met muizen bleek oleocanthal te leiden tot een hogere productie van twee eiwitten die voor het transport van beta-amyloid belangrijk zijn. Muizen die oleocanthal kregen hadden bovendien een grotere productie van enzymen die helpen beta-amyloid af te breken. Bron: Voedingswaarde, juni 2013.

This entry was posted on Friday, June 21st, 2013 at 8:40 am and is filed under Mens en gezondheid. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

 

Recept van de maand april.

Pizza - Mozzarella, kaneel en oregano (broodpizza)

 

Aantal personen: 4
Bereidings tijd: 20 min
Menugang: overige
   

Ingrediënten

- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie manolais
- 1 volle theelepel kaneel
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 4 takjes verse oregano, fijngehakt
- 1 rond Turks brood (24 cm doorsnede)
- ca. 350 g runder- of lamsvleesreepjes
- 2 bollen mozzarella, uitgelekt en in plakjes
- ca. 350 g schoongemaakte (gebroken) sperziebonen
- 1½-2 potjes milde Mexicaanse tomatensaus van 225 g (tacosaus, Casa Fiesta)

 

Bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een wok. Bak de uien 2 minuten zachtjes. Voeg de sperziebonen toe en roerbak ca. 7 minuten op matig vuur. Bestrooi de bonen met zout.
2. Voeg de lams- of runderreepjes toe en roerbak op hoog vuur nog ca. 4 minuten tot het vlees gaar is en de boontjes knapperig.
3. Roer kaneel en suiker erdoor en draai het vuur uit. Laat nog even zo staan (de boontjes garen nog wat na).
4. Verwarm de grill voor. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Snijd het brood in de lengte doormidden, zodat je twee ronde plakken krijgt.
6. Verdeel de tomatensaus over de kruimelkant van de broodplakken. Leg de broodplakken 2 minuten onder de grill met de tomatensauskant boven, zodat ze knapperig worden.
7. Haal ze uit de oven en verdeel vleesreepjes, sperzieboontjes en oregano over de tomatensaus.
8. Verdeel de mozzarella erover en zet de pizza's nog 5 minuten onder de grill tot de mozzarella is gesmolten.

eet smakelijk!

Nieuwsbericht Maart 2015

De oogst in Jaén, de olijvenstreek van Spanje, viel dit jaar weer tegen. Waarom? http://t.co/pbAvcMotb3 NOS (@NOS) https://twitter.com/NOS/status/573507933331398656 5 maart 2015

De laatste tijd wordt er weer veel geschreven over de goede eigenschappen van olijfolie op je algemene gezondheid. Wij van Olijfolie Manolakis wilden dit jullie niet onthouden.

Olijfolie Manolakis voor heerlijk feestdagen.

Olijfolie tegen ontsteking

Geheim van mediterraan dieet lijkt ontrafeld

Voor het effect van een enkel ibuprofenpilletje moet je ruim een halve liter olijfolie binnen zien te krijgen

De stof oleocanthal in olijfolie werkt hetzelfde als de ontstekingsremmende pijnstiller ibuprofen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Dit kan voor een deel verklaren waarom een mediterraan dieet het leven verlengt.

Een reclamespotje van olijfolieproducent Bertolli hangt van de leugens aan elkaar, toonde het RVU-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ eerder dit jaar aan. Maar de suggestie dat olijfolie een gezonde oude dag bevordert, is niet uit de lucht gegrepen. Het viel halverwege de vorige eeuw op dat de levensverwachting in Griekenland en Zuid-Italië opvallend hoog was, en dat moest bijna wel aan het dieet liggen. Vette vis en olijfolie maken het verschil, vermoedde men. Inmiddels is het gunstige effect van bepaalde visoliën op de bloedvaten wetenschappelijk bewezen. Met olijfolie was het nog niet zo ver, maar deze week komt wetenschapsblad Nature met een artikel dat er een nieuw licht op werpt.

Gary Beauchamp en andere onderzoekers uit Pennsylvania schrijven dat olijfolie van eerste persing een stof bevat die net zo werkt als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen. Ze kwamen de stof op het spoor doordat Beauchamp opmerkte dat olijfolie eenzelfde irritatie achterin de keel opwekt als ibuprofen. “Ik had heel wat ervaring met het slikken van ibuprofen doordat ik deel heb genomen aan onderzoek daarmee”, zegt hij in een persbericht. “Toen ik vergeperste olijfolie proefde tijdens een congres over moleculaire gastronomie, op Sicilië, stelde ik stomverbaasd vast dat het gevoel in mijn keel vrijwel identiek was.” Terug in Pennsylvania zocht Beauchamp met zijn onderzoeksgroep naar de stof die voor dit gevoel zorgde. Ze vonden een nog onbekende verbinding, die ze oleocanthal noemden. Hoe meer daarvan in olijfolie zat, hoe sterker het bijtende gevoel achterin de keel, bleek uit hun proeven. En ook chemisch nagemaakt oleocanthal, opgelost in milde maïsolie, bleek dit effect te hebben. Ze hadden dus inderdaad de goede stof te pakken. Maar een gevoel in je keel zegt natuurlijk niet genoeg.

Zou oleocanthal ook net zo pijnstillend en ontstekingsremmend werken als ibuprofen? Ja, en zelfs nog sterker, bleek uit laboratoriumproeven. De stof remt dezelfde enzymen als ibuprofen (COX-1 en COX-2). Vijftig gram olijfolie zou daardoor een tiende van het effect hebben van een ibuprofenpilletje. Dat lijkt erg weinig effect, maar, schrijven de onderzoekers, “het is bekend dat regelmatige lage doses aspirine, een andere COX-remmer, cardiovasculaire gezondheidsvoordelen biedt.” Ontstekingen van de vaatwand zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor verstoppingen, die uiteindelijk tot hartinfarcten en hersenbloedingen kunnen leiden. Vandaar dat een kleine dagelijkse dosis van een ontstekingsremmend middel bescherming biedt. Oleocanthal lijkt dus een goede verklaring te bieden voor de gezonde effecten van olijfolie, en het zou dus een goede zaak zijn om dagelijks vijftig gram olijfolie tot u te nemen. Ware het niet dat het spul u spoedig de neus uit zou komen, al was het alleen maar vanwege dat irritante gevoel achterin uw keel. Elmar Veerman Gary K. Beauchamp, Russell S.J. Keast, Diane Morel, Jianming Lin, Jana Pika, Qiang Han, Chin-Ho Lee, Amos B. Smith en Paul A. Breslin: “Ibuprofen-like activity in extra-virgine olive oil”, Nature, 1 september 2005

Vasten klanten korting

Ook in maart geven we onze vaste klanten 10% korting op alle geschenkpakketten. Leuk om te geven en te krijgen. Olijfolie inclusief handgemaakt olijfkannetje en olijvenschaaltje.  Vul de kortingscode geschenk 2015 in en u krijgt 10% korting op de geschenkpakketten.

kerstpakket olijfolie manolakis

Koningsdag 27 april 2015 proeverij in Spijkenisse.

We starten de lente met een proeverij op Koningsdag 27 april in Spijkenisse.We staan in het centrum richting Bram Ladage Na alle successen van het vorig jaar tijdens de kerstmarkten gaan we hier vrolijk mee door. Schrijf in je agenda en kom langs.

Ook hebben we dit jaar een proeverij bij restaurant De Loet op zaterdag 18 april in Lekkerkerk. Hier bestaat de proeverij uit een aantal lokale producten uit de regio. Alles puur natuur en overheerlijke van smaak.

Olijfoogst mislukt, prijs olijfolie schiet omhoog

De olijfolie prijs zal dit jaar meer als 30% stijgen. We kunnen nog even onze prijzen handhaven, maar wij zullen er niet aan ontkomen om in het voorjaar onze prijzen ook te moeten aanpassen. Het is nu nog een mooie tijd om onze olijfolie voor de oude prijs te bestellen. wacht niet te lang.

 

Olijfoogst mislukt in Italie en Spanje

De prijs van olijfolie schiet omhoog nu in Zuid-Europa de oogst faliekant is mislukt. Slecht weer en een piepklein vliegje zijn de boosdoeners.

Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.

Selinde van der Spek, eigenares olijfboomgaard in Portugal

,,We hebben zelfs helemaal geen olijven kunnen oogsten,'' zegt Selinde van der Spek, die met haar man Peter Otte zo'n zeventig olijfbomen heeft op haar landgoed in het Portugese São Geraldo. De slechte oogst vloeit voort uit de slechte zomer, weet Van der Spek. Te koud, te veel regen. ,,Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.''

Tot overmaat van ramp heeft de olijfvlieg juist geprofiteerd van het slechte weer. Nog nooit zagen de olijventelers in heel Zuid-Europa zo veel vliegjes rond hun bomen. Het insect legt zijn eitjes in de olijven, waarna de larven de kostbare vruchtjes verder vernielen.

De Spanjaarden, die veruit de meeste olijven ter wereld produceren, zien de oogst halveren. En Pietro Sandali van het Italiaanse consortium Unaprol kan zich zo'n slechte oogst niet heugen. Hij verwacht dat de Italiaanse oogst met 35 procent keldert.

De slechte oogst drijft niet alleen de prijs op, maar kan ook leiden tot maffiapraktijken, beweert Tom Mueller, auteur van Extra Virginity. Dat boek is niet enkel een loftuiting op de olijf, maar beschrijft tevens hoe met olijfolie wordt gesjoemeld.

Italianen genoodzaakt olijfolie te importeren uit Tunesië na mislukte oogst

De met olijfolie overgoten bruschetta kan van de menukaart, en zeg maar dag tegen de Toscaanse ribollita-soep. De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar dermate beroerd, dat de consequenties voor iedereen voelbaar zijn. 'Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen', schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant La Repubblica dramatisch. 'Of eigenlijk, onze hele levensstijl.'

Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar

Gemiddeld twaalf liter olijfolie neemt iedere Italianen jaarlijks tot zich. Maar nu er bijna 40 procent minder olijfolie is geperst, wordt dat een kostbare aangelegenheid. Sommige Toscaanse boeren verloren deze zomer 90 procent van hun oogst. Eerst droogden de bloemen uit in de hete maand juni. Daarna volgde een zomer met amper zon en veel regen. Ideaal voor de larven van de olijfvlieg, die zich voeden met de groene vruchten in de zilverachtige bomen je overal in Italië ziet. Een ramp voor de olijfoliebranche, normaal goed voor 2 miljard euro per jaar.

De prijs van een fles met 750 centiliter 'extra vergine' zal dit jaar zeker oplopen tot 11 of 12 euro, aldus een groot onderzoek naar de rampzalige oogst. Vanwege het olijfolietekort zal bovendien olie uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Landbouwgigant Coldiretti voorspelt dat twee van de drie flessen olijfolie die dit jaar in Italië worden gevuld, olie zullen bevatten uit landen als Spanje, Griekenland en Tunesië. Door die te mengen met de eigen olie, kunnen boeren de verkoop nog een beetje opkrikken.

Namaak-olie

De olijfoogst is dit jaar dermate beroerd.

Maar de kans op gesjoemel is groot. Nu al wordt goedkope olijfolie uit Noord-Afrika in Italië voorzien van etiketten met een rustiek Toscaans landschap en over de rest van de wereld verkocht als Italiaanse olijfolie. Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsten. De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. 'Goed etiketten lezen', raadt hij de consument aan.


Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten. Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun eetpatroon aanpassen, dan is er toch een meevaller: er zijn dit jaar meer truffels en ze zijn goedkoper.

Andreas van Beek

Yamas.

 

Nieuwsbericht Februari 2015

Stofje in olijfolie doodt kankercellen binnen een uur

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 februari 2015 om 08:52 uur

olijf

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in olijfolie in staat is om kankercellen in een half uur tot een uur tijd dood te laten gaan. En dat zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Het gaat om het stofje oleocanthal. In een nieuw onderzoek tonen wetenschappers aan hoe het stofje kankercellen doodt. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het stofje razendsnel te werk gaat, maar ook dat het gezonde cellen met rust laat.

Geen geprogrammeerde celdood
De onderzoekers lieten oleocanthal los op kankercellen en zagen dat deze razendsnel stierven. Binnen dertig minuten tot een uur hadden de kankercellen het loodje gelegd. Daarmee konden de onderzoekers al uitsluiten dat oleocanthal de kankercellen doodde door een proteïne dat apoptose, oftewel geprogrammeerde celdood in gang kon zetten, aan te vallen. Geprogrammeerde celdood kost namelijk tijd: tussen de 16 en 24 uur. De kankercellen reageerden veel sneller op oleocanthal.

WIST JE DAT…

…onlangs in Israël 8000 jaar oude olijfolie werd ontdekt?

Afval
Maar hoe werkte oleocanthal dan wel? De onderzoekers ontdekten dat het stofje zich richtte op een klein blaasje in de kankercel. In dit blaasje zit al het afval dat de kankercel verzameld heeft, opgeslagen. “Zodra je één van deze dingen openbreekt, gaat het mis,” stelt onderzoeker Paul Breslin. Er komen enzymen vrij die er vervolgens voor zorgen dat de kankercel doodgaat.

Gezonde cellen
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat oleocanthal gezonde cellen – die ook zo’n blaasje met afval bevatten – met rust laat. Het stofje zorgde er alleen voor dat de levenscyclus van de gezonde cellen tijdelijk stopte. “Het stofje bracht ze in slaap.” Na een dag gingen de gezonde cellen weer aan het werk alsof er niets gebeurd was.

Nader onderzoek is nu hard nodig. Zo willen de onderzoekers aantonen dat oleocanthal kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ook willen ze achterhalen waarom kankercellen gevoeliger zijn voor oleocanthal dan gezonde cellen.

Nieuwsbrief Januari 2015

Ook Olijfolie Manolakis start in Januari en Februari met een mooie voordeelaktie voor onze vaste klanten.

Olijfolie Manolakis voor heerlijk feestdagen.

In Januari en Februari  we geven onze vaste klanten 10% korting op alle geschenkpakketten. Leuk om te geven en te krijgen. Olijfolie inclusief handgemaakt olijfkannetje en olijvenschaaltje.  Vul de kortingscode geschenk 2015 in en u krijgt 10% korting op de geschenkpakketten.

kerstpakket olijfolie manolakis

Olijfoogst mislukt, prijs olijfolie schiet omhoog

De olijfolie prijs zal dit jaar meer als 30% stijgen. We kunnen nog even onze prijzen handhaven, maar wij zullen er niet aan ontkomen om in het voorjaar onze prijzen ook te moeten aanpassen. Het is nu nog een mooie tijd om onze olijfolie voor de oude prijs te bestellen. wacht niet te lang.

 

Olijfoogst mislukt in Italie en Spanje

De prijs van olijfolie schiet omhoog nu in Zuid-Europa de oogst faliekant is mislukt. Slecht weer en een piepklein vliegje zijn de boosdoeners.

Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.

Selinde van der Spek, eigenares olijfboomgaard in Portugal

,,We hebben zelfs helemaal geen olijven kunnen oogsten,'' zegt Selinde van der Spek, die met haar man Peter Otte zo'n zeventig olijfbomen heeft op haar landgoed in het Portugese São Geraldo. De slechte oogst vloeit voort uit de slechte zomer, weet Van der Spek. Te koud, te veel regen. ,,Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.''

Tot overmaat van ramp heeft de olijfvlieg juist geprofiteerd van het slechte weer. Nog nooit zagen de olijventelers in heel Zuid-Europa zo veel vliegjes rond hun bomen. Het insect legt zijn eitjes in de olijven, waarna de larven de kostbare vruchtjes verder vernielen.

De Spanjaarden, die veruit de meeste olijven ter wereld produceren, zien de oogst halveren. En Pietro Sandali van het Italiaanse consortium Unaprol kan zich zo'n slechte oogst niet heugen. Hij verwacht dat de Italiaanse oogst met 35 procent keldert.

De slechte oogst drijft niet alleen de prijs op, maar kan ook leiden tot maffiapraktijken, beweert Tom Mueller, auteur van Extra Virginity. Dat boek is niet enkel een loftuiting op de olijf, maar beschrijft tevens hoe met olijfolie wordt gesjoemeld.

Italianen genoodzaakt olijfolie te importeren uit Tunesië na mislukte oogst

De met olijfolie overgoten bruschetta kan van de menukaart, en zeg maar dag tegen de Toscaanse ribollita-soep. De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar dermate beroerd, dat de consequenties voor iedereen voelbaar zijn. 'Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen', schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant La Repubblica dramatisch. 'Of eigenlijk, onze hele levensstijl.'

Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar

Gemiddeld twaalf liter olijfolie neemt iedere Italianen jaarlijks tot zich. Maar nu er bijna 40 procent minder olijfolie is geperst, wordt dat een kostbare aangelegenheid. Sommige Toscaanse boeren verloren deze zomer 90 procent van hun oogst. Eerst droogden de bloemen uit in de hete maand juni. Daarna volgde een zomer met amper zon en veel regen. Ideaal voor de larven van de olijfvlieg, die zich voeden met de groene vruchten in de zilverachtige bomen je overal in Italië ziet. Een ramp voor de olijfoliebranche, normaal goed voor 2 miljard euro per jaar.

De prijs van een fles met 750 centiliter 'extra vergine' zal dit jaar zeker oplopen tot 11 of 12 euro, aldus een groot onderzoek naar de rampzalige oogst. Vanwege het olijfolietekort zal bovendien olie uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Landbouwgigant Coldiretti voorspelt dat twee van de drie flessen olijfolie die dit jaar in Italië worden gevuld, olie zullen bevatten uit landen als Spanje, Griekenland en Tunesië. Door die te mengen met de eigen olie, kunnen boeren de verkoop nog een beetje opkrikken.

Namaak-olie

De olijfoogst is dit jaar dermate beroerd.

Maar de kans op gesjoemel is groot. Nu al wordt goedkope olijfolie uit Noord-Afrika in Italië voorzien van etiketten met een rustiek Toscaans landschap en over de rest van de wereld verkocht als Italiaanse olijfolie. Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsten. De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. 'Goed etiketten lezen', raadt hij de consument aan.


Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten. Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun eetpatroon aanpassen, dan is er toch een meevaller: er zijn dit jaar meer truffels en ze zijn goedkoper.

Kookalike werkt nu ook met onze Olijfolie

Onze premium olijfolie wordt ook gebruikt door Kookalike. Kookalike geeft workshops en thuiscatering en werkt met de allerbeste producten en maakt bijzondere gerechten thuis of op locatie. Voor een totaal culinaire verwennerij kijk dan eens op de site van Kookalike.

Bij KookaLike bent u aan het juiste adres voor uw workshop, catering en eventcatering, private dining (kok aan huis), walking dinner en lunch.

Kookalike

Onze olijfolie is nu ook te koop bij diverse gildeslagers.

Voor een echt (h)eerlijk stukje vlees, dat je bakt in onze premium olijfolie ga je naar de keurslager. Bijvoorbeeld bij van Mourik in Krimpen aan den IJssel.

Olijfolie bij de keurslager  keurslager van mourik met olijfolie Manolakis

 

Andreas van Beek

Dit is waarom je dit jaar meer voor olijfolie gaat betalen

Dit is waarom je meer gaat betalen voor Olijfolie

Terwijl de prijs van ruwe olie hard daalt, doet die van olijfolie het tegenovergestelde. Olijfolie wordt de komende maanden flink duurder, zeggen Nederlandse importeurs.

Hoe komt dat?

Spanje en Italië zijn de twee grootste olijfolieproducenten ter wereld.

En in beide landen is alles misgegaan wat mis kon gaan, legt Ridder Drost van premium olijfoliemerk Liquido d’Oro (vloeibaar goud) uit. Hij heeft het over het weer. Omdat het niet hard vroor, overleefden veel olijfvliegen en hun larven de winter. Het extreem natte voorjaar zorgde daarna voor veel plassen: de ideale kweekvijver voor olijfvliegen. Door de harde buien verregende ook een groot deel van de bloesem.

De zomer kende weinig zonuren. In augustus was het vrijwel nergens meer dan 30 graden, terwijl olijven zeker 35 graden nodig hebben om lekker te rijpen. Tenslotte waren oktober en november relatief droog, terwijl juist water nodig is. Drost: “Een opeenstapeling van ellende dus.”

Wat doet dat met de prijs?

Die stijgt…

Gregor Christiaans van Olijfbedrijf voorspelt een prijsstijging van 30 tot 40 procent. Zelf verhoogde hij in januari de prijs met 20 tot 25 procent.

Albert Heijn wil niet op prijzen ingaan maar zegt “de impact van de slechte oogsten te merken”. Vooral de beste olijfolie (extra vierge) “is schaars”.

Christiaans, die aan zo’n 130 horecazaken levert:

“Ik moet ervoor zorgen dat klanten niet helemaal van de olijfolie overstappen naar bijvoorbeeld boter.”

Wat doen fabrikanten?

Die slaan in waar de oogst wél goed was, zoals in Griekenland en Tunesië. Giganten Corbonell en Bertolli (beide onderdeel van het Spaanse deOleo) “kopen bij wijze van spreken half Tunesië leeg” zegt Christiaans.

Veel Italiaanse fabrikanten importeren flink uit Griekenland. ‘Mengen’ was al een toverwoord in de olijfoliesector en is dat nu nog meer. Christiaans: “Als er ‘bottled and labelled in Italy’ staat, weet je genoeg. Dan is er gemengd of zijn het überhaupt geen Italiaanse olijven.”

Is er veel fraude?

Olijfolie is momenteel zo lucratief dat er in Italië grote hoeveelheden worden gestolen. En er wordt ook veel gefraudeerd met de olie zelf zeggen Drost en Christiaans, met name met de extra vierge.

Soorten olijfolie
Voor 1 liter olijfolie zijn ongeveer 2600 olijven nodig. Dankzij de EU zijn er vier categorieën. De twee beste extra vierge (van superieure kwaliteit) en vierge worden op mechanische wijze verkregen uit de eerste persing. Daarna is er de gemengde standaard olijfolie . De laagste categorie bestaat uit afval van olijven (Pomace of Sansa in Spanje en Italië).

“Als je nu extra vierge olijfolie uit Toscane of Umbria onder de 10 euro vindt dan geloof ik daar niks van”, zegt Christiaans. Drost: “Er wordt nogal wat gemengd in Italië. Als je kijkt naar alle Toscaanse olijfolie zou Toscane net zo groot als Italië moeten zijn en vol olijfbomen moeten staan.”

Stijgt de prijs van losse olijven eigenlijk ook?

Ja, maar minder, want een tafel-olijf is geen olie-olijf. Christiaans verhoogde de prijs voor tafel-olijven met 10 tot 15 procent. Christiaans: “De Griekse Koroneiki wordt ook wel de koning van de olijven genoemd. Die gaat in de olie en is zonde om op te eten.”

 

Nieuwsbrief December  2014

Olijfolie moet per 1 januari gelabeld en herkenbaar zijn!

Restaurants mogen vanaf volgend jaar geen olijfolie meer op tafel zetten zonder etiket. Hervulbare olijfolieflessen zijn dan verboden.

Dat is de uitwerking van nieuwe Europese regels over labelling die 1 januari van kracht worden. Een meerderheid van de EU-lidstaten heeft ingestemd met de plannen, aldus de Europese Commissie vrijdag, die benadrukte dat enkele lidstaten verzocht hebben om de maatregel.

Met de verplichte labelling moet de kwaliteit en de echtheid van de olijfolie gegarandeerd zijn voor de consumenten.

''Er is een noodzaak om consumenten te beschermen'', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. ''Wij handelen om ervoor te zorgen dat de consument krijgt waarvoor hij betaalt.''

Olijfolie nog veel gezonder dan gedacht

Nieuwe wetenschappelijke tests aan de Universiteit van Glasgow hebben aangetoond dat een dagelijkse portie olijfolie de hartkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Slechts vier theelepels per dag verbeterden in slechts zes weken de signalen voor hartziekte.

De Universiteit van Glasgow onderzocht samen met de Universiteit van Lissabon het effect van olijfolie op het hart. Hun proefpersonen waren 69 volwassen mannen en vrouwen die tot dan toe geen olijfolie gebruikten in hun dagelijks voedingspatroon en die ze opsplitsten in twee groepen. Beide groepen moesten dagelijks twintig milliliter olijfolie consumeren over een periode van zes weken, maar de ene groep kreeg een soort die laag was in fenolderivaten en de andere groep een soort die hoog was in fenolderivaten.

Fenolderivaten zijn natuurlijke verbindingen die terug te vinden zijn in planten en in olijven en die vermoedelijk het gunstige effect van olijfolie verklaren. Daarna bestudeerden de onderzoekers de urinestaaltjes van de volwassenen en gingen ze na of er bepaalde moleculen terug te vinden waren die in het verleden al eens signalen zijn geweest voor onder andere hartaandoeningen.

Uit het onderzoek bleek dat voor beide groepen deze signalen na inname van de olijfolie sterk verbeterden. Na zes weken verbeterden hun scores van 1 naar -1, waarbij ‘1’ staat voor ‘ongezonde slagaders’ en ‘-1’ voor ‘gezonde slagaders’. Hoewel er een verschil was in score, was het effect voor beide groepen zichtbaar.

‘Door de techniek van de analyse van urine kan men nagaan of er signalen zijn die wijzen op een ziekte, nog vóór de symptomen ervan te zien zijn’, zegt Dr Emilie Combet van de Glasgow University. ‘Het is nu de eerste keer dat deze techniek wordt gebruikt om te kijken of bepaalde voeding een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat het consumeren van olijfolie deze signalen verbetert en dus de kans op hartziekte vermindert. Zo kunnen we de ziekte behandelen alvorens ze problematisch wordt en dat gewoon door middel van goede voeding.’

Winterfair met olijfolie manolakis in Oudekerk

Ook Olijfolie Manolakis is in kerstsferen.

Zo staan we vrijdag 12 en zaterdag 13 december op de Winterfair in Oudekerk. Helemaal in Charles Dickens stijl met reuzenrad en onze proeverij is iedereen welkom om onze olijfolie te proeven in winterse sferen. Graag tot ziens in Oudekerk.

Op zaterdag 20 en zondag 21 december staan we op de kerstmarkt in Spijkenisse. Ook hier alle gelegenheid om onze olijfolie te proeven in kerstsferen.

De feestmaand december staat in het teken van heerlijk eten en onderstaande impressie van onze aftrap van de maand december.

Olijfolie Manolakis voor heerlijk feestdagen.

Fijne feestdagen en een goed begin van 2015!

Olijfolie Manolakis

 

Nieuwsbrief November 2014

Olijfoogst mislukt, prijs olijfolie schiet omhoog

Olijfoogst mislukt in Italie en Spanje

De prijs van olijfolie schiet omhoog nu in Zuid-Europa de oogst faliekant is mislukt. Slecht weer en een piepklein vliegje zijn de boosdoeners.

Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.

Selinde van der Spek, eigenares olijfboomgaard in Portugal

,,We hebben zelfs helemaal geen olijven kunnen oogsten,'' zegt Selinde van der Spek, die met haar man Peter Otte zo'n zeventig olijfbomen heeft op haar landgoed in het Portugese São Geraldo. De slechte oogst vloeit voort uit de slechte zomer, weet Van der Spek. Te koud, te veel regen. ,,Als je de olijven plukt, voel je het al. Ze zijn zacht en spatten uit elkaar.''

Tot overmaat van ramp heeft de olijfvlieg juist geprofiteerd van het slechte weer. Nog nooit zagen de olijventelers in heel Zuid-Europa zo veel vliegjes rond hun bomen. Het insect legt zijn eitjes in de olijven, waarna de larven de kostbare vruchtjes verder vernielen.

De Spanjaarden, die veruit de meeste olijven ter wereld produceren, zien de oogst halveren. En Pietro Sandali van het Italiaanse consortium Unaprol kan zich zo'n slechte oogst niet heugen. Hij verwacht dat de Italiaanse oogst met 35 procent keldert.

De slechte oogst drijft niet alleen de prijs op, maar kan ook leiden tot maffiapraktijken, beweert Tom Mueller, auteur van Extra Virginity. Dat boek is niet enkel een loftuiting op de olijf, maar beschrijft tevens hoe met olijfolie wordt gesjoemeld.

Italianen genoodzaakt olijfolie te importeren uit Tunesië na mislukte oogst

De met olijfolie overgoten bruschetta kan van de menukaart, en zeg maar dag tegen de Toscaanse ribollita-soep. De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar dermate beroerd, dat de consequenties voor iedereen voelbaar zijn. 'Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen', schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant La Repubblica dramatisch. 'Of eigenlijk, onze hele levensstijl.'

Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar

Gemiddeld twaalf liter olijfolie neemt iedere Italianen jaarlijks tot zich. Maar nu er bijna 40 procent minder olijfolie is geperst, wordt dat een kostbare aangelegenheid. Sommige Toscaanse boeren verloren deze zomer 90 procent van hun oogst. Eerst droogden de bloemen uit in de hete maand juni. Daarna volgde een zomer met amper zon en veel regen. Ideaal voor de larven van de olijfvlieg, die zich voeden met de groene vruchten in de zilverachtige bomen je overal in Italië ziet. Een ramp voor de olijfoliebranche, normaal goed voor 2 miljard euro per jaar.

De prijs van een fles met 750 centiliter 'extra vergine' zal dit jaar zeker oplopen tot 11 of 12 euro, aldus een groot onderzoek naar de rampzalige oogst. Vanwege het olijfolietekort zal bovendien olie uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Landbouwgigant Coldiretti voorspelt dat twee van de drie flessen olijfolie die dit jaar in Italië worden gevuld, olie zullen bevatten uit landen als Spanje, Griekenland en Tunesië. Door die te mengen met de eigen olie, kunnen boeren de verkoop nog een beetje opkrikken.

Namaak-olie

De olijfoogst is dit jaar dermate beroerd.

Maar de kans op gesjoemel is groot. Nu al wordt goedkope olijfolie uit Noord-Afrika in Italië voorzien van etiketten met een rustiek Toscaans landschap en over de rest van de wereld verkocht als Italiaanse olijfolie. Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsten. De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. 'Goed etiketten lezen', raadt hij de consument aan.


Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten. Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun eetpatroon aanpassen, dan is er toch een meevaller: er zijn dit jaar meer truffels en ze zijn goedkoper.

Kookalike werkt nu ook met onze Olijfolie

Onze premium olijfolie wordt ook gebruikt door Kookalike. Kookalike geeft workshops en thuiscatering en werkt met de allerbeste producten en maakt bijzondere gerechten thuis of op locatie. Voor een totaal culinaire verwennerij kijk dan eens op de site van Kookalike.

Bij KookaLike bent u aan het juiste adres voor uw workshop, catering en eventcatering, private dining (kok aan huis), walking dinner en lunch.

Kookalike

Nieuwsbrief Oktober 2014.

Onze olijfolie is nu ook te koop bij diverse gildeslagers.

Voor een echt (h)eerlijk stukje vlees, dat je bakt in onze premium olijfolie ga je naar de keurslager. Bijvoorbeeld bij van Mourik in Krimpen aan den IJssel.

Olijfolie bij de keurslager  keurslager van mourik met olijfolie Manolakis

 

Voor onze bijzondere kerstpakketten hebben handgemaakte en gesigneerde olijfkannetjes en olijfschaaltjes laten maken in Kreta. Onze kerstpakketten zijn nu online te bestellen. Uniek om te geven en te krijgen.

 

 

Op 22 t/m 24 september was het spectakel Gastvrij Rotterdam, waar we officieel onze olijfolie op de Nederlandse markt hebben geintroduceerd. Het was er megadruk en alleen maar goede reacties over de smaak en kwaliteit. Alles hebben we voorbij zien komen van de Unilever tot Chefkoks. Na deze ervaring staan we nu bij 5 restuarants op de kaart en werken we met Ferry Wijsman als chefkok voor diverse workshops en thuiscatering.

onder een impressie van Gastvrij Rotterdam 2014

 

     

 

    

 

      

 

Op 19 en 20 september 2014 hadden we een proeverij bij Rudolf Peter Fashionstore in Krimpen aan den IJssel. Ondanks het mooie weer was het gezellig druk en hebben veel klanten onze olijfolie kunnen proberen. Dit smaakte naar meer. Voor Fashion voor het hele gezin ga je naar Rudolf Peter.

onder een impressie van de 2 dagen in Krimpen.

 

 

Nieuwsbrief September 2014

Met onze nieuwsbrieven willen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij Olijfolie Manolakis.

We proberen leuke weetjes te vermelden over olijfolie, speciale aanbiedingen en lekkere recepten.

Eind augustus heb ik onze olijfboomgaarden bezocht in Kreta en 2014/2015 wordt een fantastisch olijfolie jaar. Volle vruchten en het juiste klimaat dit jaar. tevens heb ik onze oudste olijfboom bezocht van meer dan 700 jaar oud!!! Kun je nagaan dat je al het goede van moeder natuur proeft van een 700 jaar oude olijfboom.

Dit jaar starten we ook met onze geschenk kerstpakketten. Deze zijn een feest om te geven en te krijgen. Deze zijn gevuld met onze topkwaliteit olijfolie, een pot olijven een traditioneel handgemaakt olijfkannetje uit Kreta en een olijvenschaaltje. In verband dat alles handgemaakt is en gesigneerd is het raadzaam om bijtijds te bestellen. Natuurlijk worden de pakketten feestelijk verpakt en gratis verzonden in heel Nederland.

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 september staan we met onze olijfolie en proeverij bij Rudolf Peter Fashion Store in Krimpen aan de IJssel. Kom gezellig winkelen en krijg bij aankoop van 2 kledingstukken een fles olijfolie cadeau.

Van 22 t/m 24 september staan we op Gastvrij Rotterdam waar onze olijfolie officieel wordt gelanceerd. Met 10.000 horeca professionals wordt het een megaspektakel. Topchefs zoals Herman de Blijker en De Boer zijn aanwezig. Kom gezellig langs en maak kennis met ons team en proef onze olijfolie. We hebben nog wat kaarten te vergeven, dus als je een fantastische dag wil beleven mail me even en dan stuur ik je 2 uitnodigingskaarten.

Onze olijfolie wordt nu ook gebruikt door chefkok Ferry Wijsman!

Olijfolie Manolakis heeft de status van Ferry Wijsman gedeeld.

15 september

Ook chefkok Ferry Wijsman gebruikt onze topkwaliteit bij zijn workshops.

Echt top deze Griekse Olijfolie Manolakis van Kreta! Voor in de Vissoep of gewoon op tafel voorbij je brood! (4 foto's)

foto van Ferry Wijsman.

foto van Ferry Wijsman.

foto van Ferry Wijsman.

foto van Ferry Wijsman.

Vind ik leukVind ik leuk · ·

Om onze olijfolie verder te promoten worden alle aanbiedingen in onze webshop geheel gratis bezorgd in heel Nederland.

eet smakelijk en tot onze volgende nieuwsbrief.

Bezoek ook eens onze webwinkel.

Met vriendelijke groet,

Andreas van Beek

0613332736
olijfolie-manolakis

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Kerstcadeau en kerstpakketten van House of Crete

Het mooiste kerstcadeau komt van Kreta

Ook dit jaar heeft House of Crete weer de mooiste kerstpakketten samengesteld. Een feest om te geven en te krijgen. We hebben een aantal kerstcadeaus voor u samengesteld, maar u kunt eenvoudig artikelen toevoegen. Feestelijk verpakt wordt uw kerstfeest onvergetelijk met de mooiste producten van Kreta.

Aanbieding

© 2014 - 2018 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.