Waarom geen olijfolie in een gietijzeren pan?

Artikel 17 van 25

Waarom mag olijfolie niet in een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan is een veelzijdig en duurzaam kookgerei dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Een gietijzeren pan kan hoge temperaturen bereiken, de warmte goed vasthouden en gelijkmatig verdelen. Bovendien kan een gietijzeren pan op elke warmtebron worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Maar om optimaal gebruik te maken van een gietijzeren pan, moet je deze goed onderhouden en regelmatig inbranden.

Inbranden is het proces waarbij je een dun laagje olie op de pan aanbrengt en deze vervolgens verhit tot het rookpunt van de olie. Hierdoor ontstaat er een gladde, zwarte en antiaanbaklaag op de pan, die het ijzer beschermt tegen roest en het eten tegen plakken. Deze laag wordt ook wel het patina genoemd.

Maar niet elke olie is geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan. Sommige oliën hebben een te laag rookpunt, waardoor ze niet goed polymeriseren met het ijzer. Polymeriseren is het chemisch reageren van de olie met het ijzer, waardoor er een harde en gladde laag ontstaat.

Een voorbeeld van zo'n olie is olijfolie. Olijfolie heeft een rookpunt van ongeveer 190°C, wat te laag is voor het inbranden van een gietijzeren pan. Als je olijfolie gebruikt, zal de olie verbranden en een plakkerige en ranzige laag achterlaten op de pan. Bovendien zal de olie niet goed hechten aan het ijzer, waardoor de antiaanbaklaag niet effectief is.

Daarom kun je beter een olie kiezen met een hoger rookpunt, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of avocado-olie. Deze oliën hebben een rookpunt van boven de 230°C, wat hoog genoeg is om goed te polymeriseren met het ijzer. Hierdoor krijg je een mooie, glanzende en antiaanbaklaag op je gietijzeren pan.

Na het inbranden van je gietijzeren pan met de juiste olie, kun je wel verder koken met olijfolie. De olijfolie zal dan helpen om de antiaanbaklaag te onderhouden en te voeden. Maar let wel op dat je de olijfolie niet te heet laat worden, want dan kan de olie alsnog verbranden en schadelijke stoffen afgeven.

Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer. Dit leidt tot een plakkerige en ranzige laag op de pan, die geen goede antiaanbaklaag vormt. Je kunt beter een olie gebruiken met een hoger rookpunt, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of avocado-olie. Na het inbranden kun je wel koken met olijfolie, maar let op dat je de olie niet te heet laat worden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Wat onze klanten zeggen!

Klanten beoordelen House of Crete met een 9.6

                        

Aanbieding

Olijfolie van House of Crete is in Athene bekroond met goud

Superdeal

6 halen 5 betalen 750 ml goud bekroonde olijfolie Manolakis.

van €107,70 voor 89,95 inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

olijfolie van House of Crete 6 halen slechts 5 betalen inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

© 2014 - 2024 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel