Traditionele Olijfolie ons erfgoed van Kreta

Griekenland, het land van oude mythen en een rijke geschiedenis, staat bekend om zijn uitmuntende olijfolie. De wereld erkent al lang dat Griekenland enkele van 's werelds beste olijfoliën produceren, waarbij verschillende regio's in het hele land consequent uitblinken met hoogwaardige, kleinschalige producties.

Als je je afvraagt waar je de allerbeste olijfolie van Griekenland kunt vinden, zoek dan niet verder dan Episkopi in het departement Rethymnon, gelegen op het betoverende eiland Kreta. Hier, in gesprek met Stavros Manolakis en zijn vrouw Georgina, ontvouwt zich het verhaal van hun traditionele oogstmethoden, de productie van olijfolie en de talloze internationale prijzen die ze met trots hebben gewonnen. Hun olijfolie, een ware culinaire schat, belichaamt heerlijkheid, natuurlijkheid en gezondheid. Maar wat maakt hun olijfolie zo speciaal en waarom wordt het beschouwd als een van de beste ter wereld?

De Oudste Olijfbomen van House of Crete voor de Allerbeste Olijfolie van Kreta

Stavros Manolakis en Georgina streven ernaar uitsluitend olijfolie van de hoogste kwaliteit te produceren, afkomstig uit de regio Episkopi aan de westkust van Kreta. Samenwerking met 800 lokale boeren, die hun olijven aanvoeren naar de hypermoderne olijfpers van House of Crete, is de kern van hun productieproces. Hier worden de olijven geperst bij lage temperaturen en zonder toevoeging van water, wat resulteert in een subliem aroma en een perfecte smaak, rijk aan gezonde antioxidanten.

Ondanks de toewijding en zorg die het productieproces vergt, is het einddoel duidelijk: een olijfolie die niet alleen internationale wedstrijden wint, maar wereldwijd een loyale schare fans heeft. Maar waarvoor is deze extra vierge olijfolie eigenlijk het meest geschikt?

Het Ideale Gebruik van Extra Vierge Olijfolie

Hoogwaardige extra vierge olijfolie is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Kretenzers, die bekend staan om hun hoge consumptie van 32 liter per jaar, gebruiken het in salades, bij het koken, bakken, op brood en zelfs in desserts.

Olijfolie, rijk aan antioxidanten, blijft stabiel bij verhitting, inclusief frituren, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Dezelfde olijfolie kan zelfs meerdere keren worden hergebruikt bij het frituren. Het absorptiepercentage van olie tijdens het frituren, bijvoorbeeld van friet, is slechts 40%. Dus, wil je 40% gezonde olijfolie consumeren of 40% van een minder gezonde variant?

 

De oudste olijfbomen van House of Crete voor de allerbeste olijfolie van Kreta

De Rol van Zuurgraad in de Kwaliteit van Olijfolie

Zuurgraad dient als de basismaatstaf om de kwaliteit van de olie te beoordelen. Een lage zuurgraad, minder dan 0,8%, duidt op gecontroleerde productieomstandigheden. Echter, smaak en aroma wegen zwaarder dan zuurgraad.

Zelfs een olijfolie van lage kwaliteit kan een lage zuurgraad hebben, zelfs minder dan 0,3%. Smaak en aroma vertellen of de olie is geproduceerd bij lage temperaturen of dat de olijven op dezelfde dag naar de olijfpers zijn gebracht. Consumenten moeten dus op zoek gaan naar een olie met een fruitig aroma en een licht kruidige smaak voor de beste en gezondste olijfolie.

Waarom Traditionele Oogst?

De olijfgaarden van Manolakis zijn al generaties lang in dezelfde familie. Door deze lange ervaring en kennis weet Stavros dat olijven pas worden geplukt bij een bepaalde rijpheid om het volle aroma uit de olijven te persen. De bomen zijn soms wel 500 jaar oud. De pluk gebeurt traditioneel met een hark, juist om te voorkomen dat de olijven kneuzen, wat de kwaliteit van de olijfolie kan verminderen. De olijven worden met liefde en respect geplukt en verwerkt. Trots en passie resulteren in een van 's werelds beste olijfolie. Traditionele methoden vermengen zich in de 21e eeuw met moderne technieken, waardoor de wereld kan genieten van deze olijfolie.

Botteling: Van Traditie tot Moderniteit

Bewust heeft House of Crete gekozen voor botteling in zowel traditionele flessen als moderne blikken. Hierdoor blijft niet alleen de fles aantrekkelijk, maar behouden ook de waardevolle ingrediënten hun maximale houdbaarheid. Het metaal reflecteert warmte en zonlicht, waardoor de olijfolie niet te warm wordt. Een temperatuur van <28°C is cruciaal voor de beste olijfolie.

Ondanks eeuwenlange bezetting door Turken, Egyptenaren, Engelsen en Duitsers, hebben de Grieken altijd hun onafhankelijkheid en tradities weten te behouden, wat je proeft in de trots en vastberadenheid in hun olijfolie.

Dus, hierbij een toost op het erfgoed van House of Crete, geworteld in Episkopi, Kreta. Een plek waar traditie, passie en puurheid samenkomen in elke druppel olijfolie, een ware ode aan de eeuwenoude kunst van traditionele olijfproductie. Kali Orexi!

Andreas van Beek

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Wat onze klanten zeggen!

Klanten beoordelen House of Crete met een 9.6

                        

Aanbieding

Olijfolie van House of Crete is in Athene bekroond met goud

Superdeal

6 halen 5 betalen 750 ml goud bekroonde olijfolie Manolakis.

van €107,70 voor 89,95 inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

olijfolie van House of Crete 6 halen slechts 5 betalen inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

© 2014 - 2024 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel