Wat gaat de olijfolie prijs doen in 2024?

Stijgende Olijfolieprijzen in 2023 en de Voorspellingen voor 2024: Wat Zit Hierachter?

De olijfolie-industrie heeft recentelijk een opvallende stijging in prijzen meegemaakt, en deze trend lijkt zich voort te zetten in 2024. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze opmerkelijke ontwikkeling, en het is van belang de onderliggende redenen te begrijpen die de prijzen naar ongekende hoogten hebben gestuwd.

1. Klimatologische Invloeden: Een van de cruciale factoren die hebben bijgedragen aan de stijgende prijzen van olijfolie is de invloed van klimatologische omstandigheden op olijfboomgaarden. Onregelmatige weerspatronen, waaronder extreme hittegolven en onverwachte vorstperiodes, hebben de oogsten in belangrijke olijfolieproducerende regio's zoals het Middellandse Zeegebied negatief beïnvloed. Deze klimatologische uitdagingen hebben geleid tot een afname van de olijfproductie, wat op zijn beurt de prijzen heeft doen stijgen.

2. Toenemende Vraag: Een wereldwijde verschuiving naar gezondere eetgewoonten en het mediterrane dieet heeft de vraag naar olijfolie gestimuleerd. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van de voordelen van olijfolie voor de gezondheid, wat heeft geleid tot een gestage toename van de consumptie. De groeiende vraag heeft de druk op de beschikbaarheid van olijfolie vergroot, wat resulteert in hogere prijzen op de markt.

3. Arbeidskosten en Logistieke Uitdagingen: De olijfolieproductie vereist vaak arbeidsintensieve processen, waaronder handmatige oogst. In sommige belangrijke olijfolieproducerende landen zijn de arbeidskosten gestegen, deels als gevolg van seizoensgebonden arbeidstekorten en toenemende looneisen. Daarnaast hebben verstoringen in logistieke ketens, verergerd door wereldwijde gebeurtenissen, geleid tot extra kosten die producenten doorberekenen aan consumenten.

4. Duurzaamheid en Kwaliteit: Consumenten tonen een groeiende interesse in duurzame en hoogwaardige olijfolie. Producenten die investeren in duurzame landbouwpraktijken, biologische certificeringen en streven naar superieure kwaliteit hebben vaak hogere operationele kosten. Deze kosten worden weerspiegeld in de prijs van het eindproduct, waarbij consumenten bereid zijn meer te betalen voor olijfolie met garanties van duurzaamheid en uitmuntende smaakprofielen.

Terwijl de olijfolieprijzen in 2023 al zijn gestegen, blijft de verwachting dat deze trend zich voortzet in 2024. Consumenten en producenten worden uitgedaagd om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit, terwijl ze streven naar een evenwicht tussen vraag, aanbod en duurzaamheid in de olijfolie-industrie.

2024 wordt een uitdagend jaar voor iedereen in de olijfolie business. De productie in Italie en Spanje waren dramatisch laag en we moeten nog wachten op de totale productie welke invloed dit op de prijzn gaat hebben in 2024.

De olijfolieprijzen in 2023 – waarom zijn de prijzen van olijfolie dit jaar erg gestegen?

Vanaf september 2023 ligt de groothandelsprijs van olijfolie op het huidige niveau van 9.364,94 USD/mt, een stijging ten opzichte van 9.034,55 USD/mt vorige maand en een stijging van 4.316,42 USD/mt een jaar geleden. Dit is een verandering van 3.66% ten opzichte van vorige maand (augustus 2023) en 117,0% van een jaar geleden.

(prijzen zijn USD per ton, voor extra vierge olijfolie met minder dan 1% vrij vetzuur. Prijs af tanker VK)

BRON: https://ycharts.com/indicators/olive_oil_price)

De prijzen voor olijfolie zijn gestegen naar een recordhoogte – Spaanse prijzen voor extra vergine olijfolie (euro/kg)

Klik hier voor het hele artikel

olijfolie prijzen in 2024


 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Wat onze klanten zeggen!

Klanten beoordelen House of Crete met een 9.6

                        

Aanbieding

Olijfolie van House of Crete is in Athene bekroond met goud

Superdeal

6 halen 5 betalen 750 ml goud bekroonde olijfolie Manolakis.

van €107,70 voor 89,95 inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

olijfolie van House of Crete 6 halen slechts 5 betalen inclusief gratis verzending en gratis 250 ml olijfolie twv €7,95

© 2014 - 2024 House of Crete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel